Zēns, kurš retas kaites dēļ nedrīkst nobīties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīds Havliks
Rīds Havliks Foto: SWNS/ScanPix

Šim piecus gadus vecajam zēnam ir ārkārtīgi reta smadzeņu kaite, kuras rezultātā viņu burtiski iespējams nobaidīt līdz nāvei, vēsta "Live Science".

ASV mītošais Rīds Havliks (Reed Havlik) sirgst ar tā saucamo baltās vielas izzušanas sindromu. Tā ir ģenētiska kaite, kas pārsvarā skar smadzenes un mugurkaulu un izraisa nervu šķiedru jeb baltās vielas strauju nolietošanos. Pasaulē ir zināmi vien 200 šīs kaites gadījumi.

Cilvēki ar šo sindromu ir ārkārtīgi uzņēmīgi pret infekcijām, kā arī tiem var ļoti kaitēt galvas traumas un pat liels pārbīlis. Tas viss var pastiprināt kaites simptomus un cilvēku novest līdz komai un pat nāvei.

Foto: SWNS.com/Scanpix

Tas nozīmē, ka mazā Rīda ģimenei Helovīnā ir jābūt īpaši uzmanīgai, lai klīstošie “mošķi” neapzinoties neizraisa lielu nelaimi.

“Mums jābūt ļoti uzmanīgiem par to, kam mēs viņu pakļaujam, jo viņu burtiski iespējams nobaidīt līdz nāvei. Mēs atzīmējam Helovīnu, tomēr ļoti piezemētā formā,” atklāja Rīda māte Ērika Havlika.

Cilvēkiem ar šo stāvokli organismā norisinās ģenētiska mutācija, kas neļauj ķermenim saražot pietiekamu mielīna (nervu šķiedru apvalks, kas sastāv no olbaltumvielām un lipoīdiem) daudzumu. Tā rezultātā nervu šķiedras nolietojas ātrāk.

Simptomu vidū ir muskuļu vājums un koordinācijas problēmas. Slimība ir progresīva, kas nozīmē, ka simptomi laika gaitā kļūst arvien stiprāki; tā nav ārstējama.

Rīdam šī kaite tika diagnosticēta 2015. gadā, kad viņš bija divus gadus vecs. Ģimenei tika paziņots, ka Rīdam palikuši trīs līdz septiņi gadi, ko dzīvot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu