Koncertciklu "Ma" noslēgs čelliste Klarisa Džensena

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Klarisa Džensena
Klarisa Džensena Foto: publicitātes

Gada pēdējo jeb ceturto laikmetīgās autormūzikas cikla “Ma” koncertu 8. decembrī Ventspilī, teātra namā “Jūras vārti” sniegs čelliste Klarisa Džensena (Clarice Jensen) no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Klarisa Džensena ir pazīstamā “Amerikāņu laikmetīgās mūzikas ansambļa” jeb “ACME” (no ‘American Contemporary Music Ensemble’ – angļu val.) dibinātāja un mākslinieciskā vadītāja. Ja iepriekš viņas kā čellistes reputācija lielākoties saistījusies ar šī kolektīva vadīšanu un neskaitāmām muzikālām sadarbībām ar skaņražiem, citiem mūziķiem un māksliniekiem, tad šobrīd arvien biežāk dzirdam par viņas solo gaitām. Ne velti, jo aprīlī klajā nāca viņas debijas solo albums “For this from that will be filled”, un jau kopš pagājušā gada mākslinieces solo koncertu kalendārs kļūst arvien saspringtāks.

Savā ziņā joprojām balstīti jau gadu simtiem pazīstamajā un romantiskajā solo čella skanējumā, Klarisas Džensenas albumā ietverti skaņdarbi, kuros mūziķe ļaujas autoru un pašas vēlmei instrumenta skanējumu paplašināt, nojaukt pēdas klausītājam. Piemēram, tradicionālajā akustiskā čella spēlē talkā tiek ņemti dažādu efektu pedāļi, motīvi tiek ierakstīti un klāti viens otram pāri, un šo skaņu cilpas tiek atskaņotas dažādos ātrumos. Runa ir par kopīgi ar šī gada sākumā pāragri mūžībā aizgājušo islandiešu komponistu Jouhanu Jouhansonu (Jóhann Jóhannsson) radīto skaņdarbu “bc”. Kopīgi radīts, jo ar komponistu Klarisu Džensenu saistīja ciešas jo ciešas saites – teju desmit gadus ilga radoša sadarbība un kopīgas turnejas “ACME” sastāvā. Runa ir arī par albumā ietverto komponista Maikla Harisona (Michael Harrison) īpaši Džensenai radīto darbu “Čella zvaigznāji” (‘Cello constellations’ – angļu val.). Autora, kuru Filips Glāss (Philip Glass) reiz nosaucis par “amerikāņu tīrradni”, trīsdaļīgais skaņdarbs ir izpētes ceļojums akustiskā čella, klāta divdesmit piecos skaņu celiņos, un sinusoīdo toņu mijiedarbē. Visbeidzot, runa ir arī par pašas Klarisas Džensenas skaņdarbu “For this from that will be filled” divās daļās. Sākoties ar dūcošām, viļņainām arpedžiju progresijām, kuras atgādina kādu dīvainu ērģeļu skanējumu, reizē grandiozu un sabojātu, otrajā daļā turpinoties dūkoņā, skaņu cilpās, akustiska un līdz nepazīšanai pārveidota čella skaņās, un pa vidu jaucoties lauka ierakstiem no Ņujorkas Centrālās dzelzceļa stacijas.

Paredzams, ka koncertu Ventspilī pavadīs mākslinieka un režisora Džonatana Tērnera (Jonathan Turner) speciāli Klarisas Džensenas solo programmai radītas video projekcijas.

Biļetes uz Klarisas Džensenas koncertu 8. decembrī teātra nama “Jūras vārti” Jaunajā zālē nopērkamas “Biļešu serviss” tīklā. Pārdošanā ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu