Vesti.lv publikācijā attaisno Staļina deportācijas (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Vesti.lv

Interneta vietnē Vesti.lv, kura izsenis zināma ar Kremlim glaimojošu viedokļu paušanu, šoreiz publicējusi viedokļrakstu, kurā ar greizu loģiku mēģināts attaisnot Staļina deportācijas, kuras bija vērstas pret latviešiem un citiem, kurus skāra padomju okupācija.

Publikācijā norādīts, ka deportācijas notikušas arī citos karos un Staļins “neesot bijis rekordists”. Tāpat deportācijas esot bijis "humāns solis".

Deportācijas aizstātas ar terminu “pārvietošanas”, norādot, ka deportēto cilvēku uzturēšanai tika tērēti milzu līdzekļi.

Foto: Ekrānuzņēmums no Vesti.lv

Eksperti lēš, ka kopējais deportēto skaits Latvijā vien laikposmā no 1941. līdz 1951. gadam varētu pārsniegt 60 000 cilvēku.

Desmitiem tūkstošu deportēto un desmitiem tūkstošu citu represiju upuru Staļina laikam Latvijas vēstures stāstā ir piešķīruši ārkārtēja necilvēcīguma veidolu.

Latvijas valdības izveidotā komisija, kas pēta padomju okupācijas upurus, represijas un Latvijas valstij nodarītos zaudējumus, ir atzinusi, ka padomju deportācijās cietušie un bojā gājušie cilvēki ir vistiešāk aprēķināmie padomju režīma nodarītie zaudējumi.

Deportāciju upuru piemiņas tradīcija izveidojās 80. gadu otrā pusē un kļuva par vienu no Atmodas priekšvēstnešiem, kad 1987. gada 14. jūnijā Latvijas cilvēktiesību aizstāvības grupa “Helsinki-86” sarīkoja ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa, lai pieminētu 1941. gada deportāciju upurus. Cilvēku zaudējumi, ciešanas un ilglaicīgā netaisnīguma sajūta, kā arī Rietumu pasaulē dominējošais priekšstats par padomju režīma nežēlīgumu kļuva par centrālajiem motīviem, kas 80. gadu beigās un 90. gados nostiprināja komunisma upuru piemiņu.

Tieši valsts un pilsoniskās sabiedrības sākotnējās iniciatīvas deportāciju pieredzi padarīja par būtisku latviešu identitātes daļu, ko sociālantropoloģe Vieda Skultāne ir salīdzinājusi ar holokausta lomu ebreju identitātē.

 Latvijā jau labu laiku tiek runāts, ka sabiedrība dzīvo dažādās informatīvajās telpās. Daļa izmanto Kremlim draudzīgos mediju kanālus, tādā veidā uzņemot nepatiesu informāciju un sagrozītus faktus.

Portāla «Vesti.lv» īpašniece ir SIA «Media Nams Vesti», kam pieder arī laikraksti «Segodņa» un «Telek» un žurnāli «Ļubļu» un «Telegraf». Uzņēmums 2017.gadā strādāja ar 822 680 eiro apgrozījumu un zaudējumiem 143 368 eiro apmērā, liecina informācija «Firmas.lv».

SIA «Media Nams Vesti» dibināta 2016.gadā, un tās pamatkapitāls ir viens eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Ludmila Kalašņika.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu