Polija varētu izstāties no ANO migrācijas pakta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polija, iespējams, izstāsies no ANO migrācijas kontroles un vadības pakta, piektdien pavēstīja premjerministrs Mateušs Moraveckis.

"Mēs uzskatām, ka suverēnajiem principiem ir absolūta prioritāte," pēc tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli Varšavā sacīja premjers.

Merkele savukārt norādīja, ka Globālais migrācijas līgums varētu sekmēt nelegālās migrācijas ierobežošanu un tāpēc Vācija turpinās to atbalstīt.

Līgumā uzsvērta valstu suverenitāte un noteikts pamats legālajai migrācijai, norādīja kanclere.

"No manas perspektīvas tas viss ir izskaidrots migrācijas paktā. Tas nav saistošs, un tāpēc Vācija tajā paliks," viņa piebilda.

Tiesiski nesaistošais ANO Globālais migrācijas līgums tika pabeigts jūlijā un decembrī to plānots oficiāli apstiprināt konferencē Marokā.

Līguma mērķis ir atvērt legālās migrācijas ceļus, lai varētu labāk vadīt arvien pieaugošo migrantu plūsmu.

ASV no sarunām izstājās jau pērn, bet jūlijā par izstāšanos no līguma paziņoja Ungārija. Trešdien par to paziņoja Austrija. Arī Polijas amatpersonas izteikušās, ka no līguma būtu jāizstājas.

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs ceturtdien paziņoja, ka apsver izstāšanos no līguma.

"Man nepatīk šis līgums. Tas nav skaidri interpretēts un var tikt ļaunprātīgi izmantots," sacīja Čehijas premjers. "Savienotās Valstis ir izstājušās, Ungārija arī, tagad Austrija, un arī Polija debatē par to."

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien pauda bažas par Austrijas lēmumu izstāties no ANO Globālā migrācijas līguma, uzsverot, ka migrācija joprojām ir globāla problēma, kurai iespējami tikai globāli risinājumi.

EK preses pārstāve Nataša Berto norādīja, ka migrācijas līguma izstrādāšanā Austrijai bijusi svarīga loma sarunu procesā, kas sākās 2017.gada aprīlī, kad Austrijā pie varas vēl atradās iepriekšējā valdība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu