JKP publiskotajā piedāvājumā valdības darbam sola 200 eiro minimālo pensiju, lielas algas mediķiem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes priekšsēdētājs Jānis Bordānsi (centrā) sagaida 13. Saeimas vēlēšanu rezultātus.
Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes priekšsēdētājs Jānis Bordānsi (centrā) sagaida 13. Saeimas vēlēšanu rezultātus. Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunā konservatīvā partija (JKP) publiskojusi savu piedāvājumu par topošās valdības darbiem, iekļaujot tajā ierosinājumu nodrošināt minimālo pensiju 200 eiro apmērā 2019.gadā, reformas veselības aprūpē, ierosinājumu virzīties uz piecu reģionu modeli ar valsts ieceltiem prefektiem, kā arī citus darbus.

JKP šo plānu iepriekš iesniegusi izvērtēšanai Valsts prezidentam Raimondam Vējonim. JKP priekšsēdētājs Jānis Bordāns paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pauž cerību, ka šis piedāvājums varētu kalpot par pamatu topošās valdības deklarācijai. Dokuments ir balstīts uz JKP priekšvēlēšanu programmu, tomēr tajā esot iekļautas vairākas svarīgas prioritātes, ko JKP esot saklausījusi no potenciālajiem partneriem divpusējo tikšanos laikā. Bordāns piebilda, ka tālākajā valdības veidošanas procesā JKP ir gatava šo plānu papildināt un uzlabot.

Darbu plāns ir sadalīts blokos. Pirmajā blokā tiek solīts "nelokāms eiroatlantiskais kurss", un tajā minēts gan aizsardzības nozares finansējums 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta, iestāšanās pret ekonomisko bēgļu iepludināšanu Latvijā un Eiropas Savienībā, kā arī citi punkti. Tajā JKP rosina paredzēt liegumu, lai valstiski nozīmīgus amatus nevarētu ieņemt padomju režīma augstākā līmeņa nomenklatūras darbinieki.

Nākamais bloks nosaukts "Bezkompromisu tiesiskums un likuma vara". Lai apkarotu korupciju un sargātu valsts drošību, JKP iecerējusi padarīt efektīvāku drošības iestāžu darbu. Tāpat JKP rosina izveidot atsevišķu tiesu specializāciju ekonomisko un finanšu noziegumu jomā, stiprināt tiesu priekšsēdētāju un virsprokuroru nozīmi un atbildību. Pēc politiķu domām, nepieciešams paaugstināt tiesnešu kvalifikāciju un specializāciju un plašāk izmantot ārpustiesas strīdu izskatīšanas veidus: šķīrējtiesas un mediāciju. JKP arī atbalstītu sīko noziegumu dekriminalizāciju.

Sadaļā par efektīvu valsts pārvaldi JKP rosina atbalsta funkciju, piemēram, grāmatvedības, centralizēšanu un apvienošanu, uzticot tās Valsts kancelejai (VK) vai kādai citai iestādei. JKP rosina valsts pārvaldes iestāžu vadītājiem - Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Centrālās vēlēšanu komisijas, Privatizācijas aģentūras, Valsts kases, Latvijas Bankas padomes, kā arī pašvaldību vadītājiem - noteikt amata termiņa ierobežojums līdz desmit gadiem. JKP piedāvā apvienot Konkurences padomi ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru, bet ietaupītos līdzekļus izmantot, lai audzētu iestādes finansiālo un izmeklēšanas kapacitāti.

Runājot par reģioniem un lauksaimniecību, JKP piedāvā virzību uz piecu reģionu modeli ar valsts ieceltiem prefektiem, lai sakārtotu valsts pakalpojumus, izglītības un veselības sistēmu utt. Tāpat esot jāierobežo pašvaldību konkurēšana ar nekustāma īpašuma nodokļa atlaidēm, un visā Latvijā jāievieš vienādi atlaižu sistēmas nosacījumi. JKP ieskatā, ir būtiski jāpārstrādā likums par grāmatvedību, ņemot vērā mūsdienu e-iespējas un Skandināvijas valstu pieredzi, maksimāli jāvienkāršo uzņēmējdarbības licencēšana un reglamentēšana.

JKP politiķi uzskata, ka steidzami nepieciešams vienkāršot un paātrināt būvniecības saskaņošanas procedūras un būvvalžu darbu, kā arī sola atbalstīt 1,5% no iekšzemes kopprodukta atvēlēt zinātnei.

Sadaļā ar nosaukumu "Cilvēks - galvenā vērtība" pausts, ka valsts un pašvaldību finansētajās mācību iestādēs mācību valoda būs valsts valoda. JKP sola saglabāt mazās skolas un ieviest taisnīgu skolu finansējumu. Pēc JKP politiķu domām, vidusskolas jānodod valsts pārraudzībā, lai tajās var nodrošināt kvalitātes standartu ievērošanu, kā arī vidusskolās jānosaka minimālais skolēnu skaits.

Augstskolās esot jānosaka stingrākas prasības profesoriem attiecībā uz viņu kvalifikāciju, starptautiskajām publikācijas, valodu zināšanām, kā arī vairāk jāpiesaista ārvalstu pasniedzējus, piemēram, lai viņu skaits sasniegtu vismaz 20% no kopējā profesoru skaita, bet vismaz trešdaļa no mācību satura jāpasniedz angļu valodā.

Sadaļā par veselību JKP uzsver, ka valstij jāfinansē neierobežots skaits laikus pieejamu un pamatotu izmeklējumu, tajā pašā laikā bargi sodi jāpiemēro tiem, kas sistēmu izmanto ļaunprātīgi. Gaidīšanas laiks, lai uzsāktu onkoloģisko ārstēšanu, veiktu datortomogrāfiju un neakūtas operācijas, tikšot samazināts. JKP uzskata, ka pacientu līdzmaksājums jāsamazina, lai tas neatturētu pacientus vērsties pie ārsta.

Tāpat JKP piedāvā pārskatīt medicīnisko pakalpojumu tarifus, lai tie atbilstu reālajām izmaksām. Lai apstādinātu straujo ārstniecības personāla aizbraukšanu, ārstu algu gada laikā JKP sola celt līdz vismaz 1700 eiro "uz rokas", bet medmāsu algas - līdz vismaz 800 eiro "uz rokas", sola JKP.

JKP arī iecerējusi īstenot plānu "3x500", kas paredz, ka minimālā alga, neapliekamais minimums algām un pensijām būs 500 eiro mēnesī "jau tuvākajā laikā", bet minimālā pensija - 200 eiro jau no 2019.gada. JKP rosina noteikt, ka valsts pabalsts ģimenēm būs 50 eiro par pirmo bērnu, 100 eiro - par otro bērnu un 150 eiro - par trešo bērnu.

Politiskā spēka piedāvājumā arī ir sadaļas par OIK mazināšanu un energoefektivitāti, ostām, dzelzceļu, autoceļiem, lidostām, kā arī par latviešu valoda un diasporu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu