Pabriks pārliecināts, ka nominācijas gadījumā spēs iegūt Saeimas vairākuma atbalstu (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Attīstībai/Par!" premjera amata kandidāts, Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc konsultatīvām divpusējām sarunām ar apvienības "Jaunā Vienotība" pārstāvjiem
"Attīstībai/Par!" premjera amata kandidāts, Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc konsultatīvām divpusējām sarunām ar apvienības "Jaunā Vienotība" pārstāvjiem Foto: Edijs Pālens / LETA

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) Ministru prezidenta amata kandidāts Artis Pabriks būs spējīgs iegūt Saeimas vairākuma atbalstu, ja Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzticēs viņam veidot valdību, pārliecināts politiķis.

"Nominācija mainīs iespējamās koalīcijas partneru domāšanu. Ir pietiekami daudz dažādu signālu, kas liek domāt, ka man būtu iespējams iegūt vairākumu. Cik lielu, tas ir cits jautājums, " teica politiķis.

Viņš skaidroja, ka tikšanās ar pārējām partijām pirmdien neesot līdz galam izplānotas, jo paredzētas vairākas tikšanās partijas iekšienē, lai gatavotos pirmajai Saeimas sēdei. "Protams, būsim kontaktā arī ar pārējiem iespējamiem koalīcijas partneriem," piebilda politiķis.

Viņaprāt, uz Saeimas priekšsēdētāja amatu nevajadzētu pretendēt partijai, kas vēlas premjera amatu. Taujāts, vai partiju apvienība neiebilstu, ja Saeimas priekšsēdētāja biedra amatu ieņemtu "KPV LV" līderis Artuss Kaimiņš, politiķis skaidroja, ka tas nav viegls lēmumus un šis jautājums tiks pārspriests frakcijas un valdes sapulcēs.

"Ja spējam vienoties par visa Prezidija komplektu, mums ir jāatzīst, ka "KPV LV" kā otrai lielākai partijai, pienākas amats prezidijā. Mēs nevaram uzlikt veto uz vienu vai otru cilvēku," piebilda Pabriks.

LETA jau ziņoja, ka uz Saeimas priekšsēdētāja amatu pašlaik pretendē Jaunā konservatīvā partija (JKP) un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), liecina valdības veidošanas sarunās iesaistīto politiķu teiktais. Savukārt "KPV LV" valdes loceklis Kaimiņš pretendē uz Saeimas spīkera biedra amatu.

Politiķi turpina neformālās sarunas, lai vienotos par 13.Saeimas Prezidiju.

Kā liecina politiķu neoficiāli paustais, lielāka interese par spīkera amatu esot JKP un VL-TB/LNNK. JKP spīkera amatā vēlētos redzēt topošo deputāti Dagmāru Beitneri-Le Gallu, bet VL-TB/LNNK - pašreizējo Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci, kura priekšvēlēšanu laikā tika pieteikta kā aizsardzības ministra amata kandidāte.

Līdz šim arī neesot sekmējies panākt vienošanos par jaunu Prezidiju, kurā būtu pārstāvētas piecas lielākās frakcijas.

Iepriekš vairāki politiķi pieļāva iespēju, ka pirmajā Saeimas sēdē varētu tikt pārvēlēti četri pašreizējie parlamenta Prezidija locekļi - priekšsēdētāja Mūrniece, viņas vietnieki Inese Lībiņa-Egnere (JV) un Gundars Daudze (ZZS), kā arī parlamenta sekretārs Andrejs Klementjevs (S).

Pret šādu risinājumu gan iebilstot lielākās no Saeimā jaunievēlētām partijām.

Tikmēr Vējonis intervijā Latvijas Radio šonedēļ sacīja, ka trešdien varētu vēlreiz tikties ar trim Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī nosaukt to, kuram uzticētu valdības veidošanu.

Iepriekš Vējonis 13.Saeimā ievēlēto partiju darbu pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtēja kā neapmierinošu, tādēļ šonedēļ Rīgas pilī tikās ar "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu, JKP Ministru prezidenta amata kandidātu Jāni Bordānu un AP Ministru prezidenta amata kandidātu Pabriku.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu