Desmitu miljonu deficīts Stradiņa slimnīcas būvniecībai izplānots jau pirms diviem gadiem (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa būvniecībai papildus jau ieplānotajam 91 miljonam eiro būs nepieciešami vēl 30 miljoni. Tie būs jāmaksā no valsts budžeta, jo Eiropas nauda tam nav paredzēta. Veselības ministre skaidro, ka divu gadu laikā par 30 procentiem cēlušās būvniecība cenas. Tas neatbilst patiesībai. Šis sadārdzinājums bija ieplānots jau 2016.gadā, kad slimnīca un ministrija rēķināja būvniecības izmaksas. 

Lai gan pirmā kārta izmaksāja vairāk nekā 1800 eiro kvadrātmetrā, ministrija izdomāja, ka otrajā kārtā tie būs 1500 eiro. Šādu skaitli ierakstīja arī Eiropas fondu naudas dalīšanas plānos. Ja Stradiņu tāme nebūtu samazināta, Eiropas nauda netiktu citu medicīnas iestāžu projektiem.

Ļoti iespējams, savu miljonu nedabūtu arī tā brīža Čakšas padomnieces Alīdas Vānes Balvu un Gulbenes slimnīca.

Ideja uzbūvēt no jauna Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcu radās 2000. gadu sākumā. 2006.gadā slimnīca un veselības ministrs Vinets Veldre rēķināja, ka tas izmaksās 500 miljonus latu.  Ieceres  bija vērienīgas -  divi jauni korpusi, vēsturisko ēku atjaunošana, bērnudārzs, helikoptera laukums un un dzelzceļa stacija. 

Krīze plānus aizkavēja. Tikai 2012.gadā bija gatavs projekts pirmā jeb A korpusa būvniecībai. Konkursā uzvarēja firmu Skonto būve un Re un Re apvienība SBRE, kas prasīja  nesamērīgi lielu summu - 196 miljonus eiro.  Tik daudz naudas nebija, un projektu sadalīja divās daļās, pirmo uzbūvējot vienkāršāko un lētāko daļu. 

Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa pirmo kārtu pabeidza 2017.gada sākumā. Par 67 miljoniem uzbūvēta moderna ēka, kurā atrodas poliklīnika, laboratorija un manipulāciju telpas. Daudz nozīmīgāka būs projekta otrā daļa ar uzņemšanas nodaļu un operāciju zālēm. 

Pie otrās, dārgākās kārtas būvēšanas SBRE netika. Iepirkumu eksperti secināja, ka līgumu nevar turpināt, jāsludina jauns konkurss. 

2016.gadā valdība apstiprināja noteikumus, ka Stradiņa slimnīcas otrās kārtas būvniecība un slimnīcas aprīkošana izmaksās 91 miljonu eiro. 64 miljoni būs no ERAF, 22 dos budžets, bet 4,5 maksās slimnīca.

Jau tobrīd šie aprēķini nebija ticami. Ministrija uzstāja, ka viens kvadrātmetrs izmaksās 1500 eiro, lai gan pirmajā kārtā maksāja 1860. Pret samazinājumu tad iebilda Stradiņa slimnīca valdes loceklis Normunds Štāls. 

Tagad slimnīca un Veselības ministrija no budžeta prasa vēl 30 miljonus. Ja naudas nebūs, nevarēs sākt būvēt.  Ministre Anda Čakša neatzīst, ka pirms diviem gadiem nepareizi sarēķināts.

Statistikas pārvaldē Nekā personīga informēja, ka kopš 2015.gada būvniecības cenas augušas vien par 6,5 procentiem. Vajadzība pēc papildu 16 miljoniem būvniecības un 12 miljoniem iekārtām atklājusies, kad projektētāji sarēķinājuši projekta iespējamās izmaksas. Summa vēl var mainīties, kad savus piedāvājumus konkursā izteiks būvnieki. Pārlieku optimistiskā  cena parādījās 2016.gada vasarā. Tobrīd no Eiropas fondiem bija pieejami 152 miljoni. Stradiņu celtniecības tāme bija 153 miljoni. Citām slimnīcām nekas nepaliktu. 

Veselības ministrija pieprasījusi samazināt tāmē būvniecībai paredzēto summu no 2800 eiro kvadrātmetrā uz 1500.  Štāls nepiekrita, un viņu no amata atlaida. 

Jauno kvadrātmetra cenu bija izrēķinājis Čakšas tā brīža padomnieks Jānis Stakens. Viņš kā piemēru ņēmis VID ēkas būvniecības izmaksas, kas bija 1300 eiro kvadrātmetrā un Tartu slimnīcas būvniecību, kur summa bijusi ap 1500 eiro. 

Tagad Eiropas nauda jau ir sadalīta.  18 miljoni Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai, 11 miljoni Bērnu slimnīcai, 14 miljoni Liepājas slimnīcai. 15 miljoni tika arī mazajām slimnīcām. Miljonu un simts tūkstošu investīcijas saņēma arī Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība. Tās īpašniekos un valdē ir bijusī Čakšas padomniece Alīda Vāne.

Mazajām reģionu slimnīcām nauda dalīta vienkāršoti – lai visiem kaut kas tiek. Atbilstoši pakalpojumu klāstam tās sadalītas līmeņos.  3. līmeņa slimnīcas, kā Balvu un Gulbenes slimnīca, var pretendēt uz 1,1 miljona atbalstu.  Otrā līmeņa, piemēram, Alūksnes slimnīca,  uz 770 tūkstošiem.  Pirmā līmeņa slimnīcas var dabūt 110 tūkstošus.  Pirmajā līmenī  ir Bauskas un Limbažu slimnīcas.

Raidījums norāda, ka veselības ministres Andas Čakšas rīcība aizdomīgi izskatās pēc plāna, kā, samazinot naudu Stradiņa slimnīcai, kaut ko pirms vēlēšanām varēja iedot teju visām slimnīcām Rīgā un reģionos. Par iztrūkumu Stradiņu projektā tagad būs jālemj jaunajai valdībai. 

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu