IDB sācis kriminālprocesu par mākslīgu atalgojuma celšanu Salaspils policijas iecirknī (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iekšējās drošības birojs sācis kriminālprocesu par mākslīgu atalgojuma celšanu Salaspils policijas iecirknī, viltojot dienesta dokumentus, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Par kriminālpolicistes Ļenas Keines-Kaštaļjanas vadītām operācijām vai aizturētiem noziedzniekiem televīzijas skatītājiem bija zināms vairāk nekā par citu viņas kolēģu darbu. Policiste ar 20 gadu stāžu bieži filmējās un labprāt stāstīja par policijas ikdienu.

Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma Degpunktā

Keina Kaštaļjana ilgu laiku vadīja Rīgas Kurzemes iecirkņa kriminālpoliciju un, arī pārejot darbā uz Salaspils iecirkni, viņas darbs nepalika nepamanīts.

Jau pēc pāris mēnešiem tika ziņots, ka Salaspilī atklāta kāda pagrīdes degvielas uzpildes stacija, ko, iespējams, ilgstoši piesegusi kāda no iepriekšējām policijas amatpersonām. Bet šā gada maijā vietējie iedzīvotāji aicināja Salaspils likumsargiem piešķirt apbalvojumu, jo kāda recidīvista vadītas bandas atklāšana ļāvusi privātmājas saimniecei gandrīz pilnībā atgūt nozagtās mantas .

Darbs nakts stundas policijā tiek īpaši atalgots.Uz papīra aizdomīgi biežais Salaspils likumsargu darbs tieši vēlajās stundās pievērsa Iekšējās drošības biroja uzmanību. Atklājās, ka pēdējos mēnešos vismaz 8 reizes Salaspils Kriminālpolicijas darbinieki pēc papīriem izbraukuši nakts reidos, kaut patiesībā šis darbs padarīts jau pa dienu. Dienesta automašīnas pēc IDB iegūtām ziņām reidu laikā stāvējušas policijas iecirkņa pagalmā, bet telefonu signāls norādījis, ka vēlajās stundās policisti jau atradušies savās mājās.

Keine Kaštaljana apstiprināja dienesta pienākumu izpildes un darba laika uzskaites tabulas. Iekšējās drošības birojs uzskata, ka viņa nepamatoti akceptēja nakts stundu darbu kā sev pakļautiem kriminālpolicijas darbiniekiem, tā sev pašai. Un tādējādi palielināja atalgojumu katram par vidēji 100 līdz 200 eiro mēnesī.

Nekā personīga zināms, ka pagājušajā nedēļā aizturētās inspektores vārds ir Jana Stepense. Viņu tur aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un iespējamu dienesta viltojumu mantkārīgos nolūkos.

IDB Salaspils iecirknī pagājušajā nedēļā plānoja aizturēt arī viņas priekšnieci, taču Keine Kaštaļjana bija paņēmusi slimības lapu, un pēc kolēģu teiktā joprojām atrodas slimnīcā.

Pagājušajā gadā stājās spēkā policijas jaunā atalgojuma sistēma. Tā paredzēja, ka vidēji samaksa pieaugs par 100 eiro un kriminālpolicijā strādājošiem būtu jāsaņem tūkstotis eiro mēnesī. IDB aizturētās inspektores atalgojums tikai pēdējos mēnešos ir tūkstotis, vēl gada sākumā viņas atalgojums nepārsniedza 800 eiro.

Krīzes laikā policistiem algas samazināja par 20 procentiem un nogrieza visas piemaksas. Tagad tādas saņem tikai tie, kas cīnās ar organizēto noziedzību, kinologi, zemūdens nirēji un kibernoziegumu apkarotāji. 

Par speciālām piemaksām ierindas policistiem izlemj priekšnieku vadīta komisija, un tās piešķir īpašos gadījumos, piemēram, ja tiek atklāta nelegāla tabakas ražotne un izņemts noteikts skaits cigarešu.

Šā gada sākumā Nekā personīga stāstīja, ka Iekšējās drošības birojs pieķēris vairākus policistus vadošos amatos, kuri dienestam nepieciešamās degvielas kartes izmantojuši savām privātajām vajadzībām. Starp tiem bija arī Salaspils policijas iecirkņa priekšnieks. Zināms, ka Kalvīša krimināllietu par piesavināšanos nelielā apmērā prokuratūra oktobrī nodevusi tiesai. Bet līdz tiesas sēdei Kalvītis negaidīja un atvaļinājās no dienesta veselības stāvokļa dēļ.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu