Jaunkaledonijas iedzīvotāji referendumā noraida neatkarību no Francijas

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Neatkarības referendums Jaunkaledonijā
Neatkarības referendums Jaunkaledonijā Foto: SIPA/Scanpix

Francijas Klusā okeāna teritorijas Jaunkaledonijas iedzīvotāji referendumā svētdien nobalsojuši pret neatkarību, liecina galīgie rezultāti. Tiesa gan, atbalsts palikšanai Francijas sastāvā bijis zemāks par prognozēto.

56,4% vēlētāju balsojuši pret Jaunkaledonijas neatkarību. Referendumā piedalījušies 80,63% iedzīvotāju.

Pastāv bažas, ka referendums saasinās spriedzi starp salas pamatiedzīvotājiem, kas atbalsta neatkarību, un baltādainajiem kolonistiem.

Aizdedzinātas vairākas automašīnas, un saņemtas ziņas par vairākiem incidentiem, kad svētdienas vakarā mesti akmeņi, pavēstīja varasiestādes, tomēr balsojuma diena pamatā noritējusi mierīgi.

"Balsotājiem bija iespēja izdarīt neatkarīgu un informētu izvēli par Jaunkaledonijas un Francijas attiecībām," svētdien parādoties provizoriskajiem rezultātiem, sacīja Francijas prezidents Emanuels Makrons. "Vairākums šodien nolēmis, ka Jaunkaledonijai jāpaliek Francijas sastāvā."

"Kā valsts vadītājs gribu paust lepnumu, ka vairākums jaunkaledoniešu izraudzījušies Franciju - tas liecina par uzticēšanos Francijas Republikai, tās nākotnei, tās vērtībām," piebildis Makrons.

Tikmēr mediji vēsta, ka referenduma rezultāti dažādos balsošanas iecirkņos krasi atšķīrušies - dažās teritorijās, kurās vairākums balsotāju ir Jaunkaledonijas pamatiedzīvotāji, vairāk nekā 90% balsojuši par neatkarību, tikmēr citviet, kur pārsvarā dzīvo ieceļotāji no Eiropas, pārliecinoši nobalsots par palikšanu Francijas sastāvā.

Jaunkaledonija Francijas valdījumā atrodas kopš 1853.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu