ES stresa testos vājākos rezultātus uzrādījušas Lielbritānijas un Vācijas bankas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas un Vācijas bankas cietušas vislielāko potenciālo finanšu ietekmi jaunākajos tā dēvētajos stresa testos, ko publiskojusi Eiropas Banku iestāde (EBA). Vienlaikus gan EBA un Eiropas Centrālā banka (ECB) norāda, ka šie stresa testi kopumā liecina par Eiropas banku labāku stāvokli, pateicoties pasākumiem, kas īstenoti kopš 2008.gada globālās finanšu krīzes.

Jaunākajā stresa testa scenārijā ar smagu Eiropas Savienības (ES) mēroga ekonomisko recesiju, kas ilgtu līdz 2020.gadam, vissmagāk ciestu britu "Lloyds Banking Group", "Barclays" un "Royal Bank of Scotland", kā arī "Deutsche Bank" un vairākas Vācijas reģionālās bankas.

Šie rezultāti palīdzēs pieņemt EBA lēmumu, vai likt šīm bankām palielināt savu pamatkapitāla pietiekamību, lai pasargātu sevi no potenciāliem zaudējumiem.

"Rezultāti apstiprina, ka stresa testos piedalījušās bankas ir krietni izturīgākas pret makroekonomikas satricinājumiem, nekā pirms diviem gadiem, kad tika veikti iepriekšējie stresa testi," norāda ECB uzraudzības valdes priekšsēdētāja Daniela Nuī. "Bankas ir ievērojami palielinājušas savu kapitālu, vienlaikus samazinot slikto kredītu apjomu un arī uzlabojot iekšējās kontroles un risku pārvaldes pasākumus."

Stresa testos kā viens no faktoriem, kas veicinātu ES ekonomikas lejupslīdi, bijis "Breksits".

EBA izstrādātajā ekonomikas satricinājumu scenārijā "Barclays" pamatkapitāla pietiekamības rādītājs līdz 2020.gadam samazinātos no gandrīz 13% līdz 6,37%. "Barclays" tiek uzskatīta par sistēmiski svarīgu banku Eiropas banku sistēmā.

Savukārt "Deutsche Bank" rādītājs saruktu no gandrīz 14% līdz 8,14%. "Barclays" un "Deutsche Bank" bijušas arī starp tām 25 bankām, kurām sliktākā scenārija gadījumā regulatori liktu pārtraukt dividenžu izmaksu un to vietā palielināt pamatkapitāla pietiekamību.

Vēl starp šīm bankām ierindota britu HSBC, Vācijas "Commerzbank", Spānijas "Santander", Francijas "BNP Paribas" un "Societe Generale", Nīderlandes ING un Itālijas "Unicredit".

Kopumā stresa testiem laika periodā no janvāra līdz oktobrim tika pakļautas 48 bankas no 14 ES valstīm un Norvēģijas.

Šajā stresa testā tika pieņemts scenārijs, ka ES ekonomika periodā no 2018.gada līdz 2020.gadam samazinātos par 2,7%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu