Obama pirms ASV vēlēšanām kritizē Trampu un republikāņus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bijušais ASV prezidents Baraks Obama. 2.novembris, 2018
Bijušais ASV prezidents Baraks Obama. 2.novembris, 2018 Foto: JOE SKIPPER/REUTERS

Otrdien ASV notiks vidustermiņa vēlēšanas, kas izšķirs jauno Kongresa sastāvu, kā arī vairumā štatu tiks vēlēti gubernatori. Nedēļas nogalē pirms vēlēšanām gan pašreizējais ASV prezidents Donalds Tramps, gan arī viņa priekštecis Baraks Obama uzstājās savu atbalstītāju priekšā, ļoti atšķirīgi izsakoties par valstī pastāvošajām problēmām, vēsta aģentūra "Reuters".

Trampu prezidenta amatam izvirzīja republikāņu partija, kamēr Obamu - demokrātu partija. Vēlētāju aptaujas rāda, ka abas partijas gaidāmajās vēlēšanās varētu uzrādīt līdzīgus rezultātus.

Gan Tramps, gan Obama uzsvēra, ka otrdienas vēlēšanas noteiks ASV uzņemto kursu.

"Šīs vēlēšanas izlems, vai mēs turpināsim šo ārkārtīgo pārticību, ko esam izveidojuši," Tramps sacīja atbalstītāju pūlim Džordžijas štatā, baidot, ka demokrāti sagraušot ekonomiku.

VIDEO: Baraka Obamas runa pirms ASV vidustermiņa vēlēšanām

Tikmēr Obama Indiānas štatā nopēla Trampu, nesaucot viņu vārdā, un republikāņus par sabiedrības šķelšanu un melošanu. Obama kritizēja Trampa un republikāņu mēģinājumus atcelt viņa veselības aprūpes likumu, vienlaikus apgalvojot, ka atbalsta tajā noteikto aizsardzību cilvēkiem ar iepriekšējām veselības problēmām. 

"Kādu politiku mēs gribam?" Obama jautāja saviem atbalstītājiem. "Es neatceros, ka iepriekš būtu pieredzējuši to, ko pašlaik - ka politiķi nekaunīgi, atkārtoti, nekaunīgi melo. Vienkārši izdomā lietas."

"Amerika ir krustcelēs. Mūsu valsts raksturs ir uz vēlēšanu biļetena," sacīja Obama.

Kamēr Tramps pirms vēlēšanām daudzkārt biedējis ar tā dēvēto Centrālamerikas "migrantu karavānu", kas virzās uz ASV-Meksikas robežu, nosaucot to par "invāziju", Obama nopēlis to kā populismu. "Mums stāsta, ka lielākais drauds Amerikai ir bars nabadzīgu, trūcīgu, izputējušu, izsalkušu bēgļu vairāku tūkstošu jūdžu attālumā," teica Obama.

Obama arī norādīja, ka republikāņi, lieloties ar ekonomiskajiem sasniegumiem, esot piesavinājušies nopelnus par viņa administrācijas laikā iesākušos ekonomisko augšupeju. "Kad dzirdat republikāņus lielāmies par to, cik laba ir ekonomika, kā jums šķiet, kur tas sākās?" jautāja Obama.

Vēlētāju aptaujas un ekspertu prognozes liecina, ka demokrāti varētu iegūt vairākumu Pārstāvju palātā - ASV Kongresa apakšpalātā - un tādējādi likt šķēršļus Trampa likumiem, kā arī pastiprināt izmeklēšanas pret pašreizējo Baltā nama administrāciju. Tikmēr republikāņi varētu saglabāt nelielu pārsvaru ASV Senātā, kas viņiem ļautu lemt par ASV Augstākās tiesas tiesnešu kandidātiem un citiem tieslietu jautājumiem. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu