Tuvojoties ikgadējai "Augļu un ogu vīna skatei 2018", piedāvājam iepazīties ar tās dalībnieku iemīļotākajām ēdienu receptēm. Šoreiz recepte no "Tēviņu mājas vīniem". Brīdinām, ēdiens kusīs uz mēles!
Vīndaru receptes: plovs "Stirnu āzis plūmēs"
Sastāvdaļas:
- 1000 g labi fermentētas stirnāža gaļas;
- 250 ml vīnogu kauliņu eļļas;
- 700 g burkānu;
- 500 g sīpolu;
- 500 g ķiploku;
- 100 g sarkano Kaukāza plūmīšu;
- 1000 g tomātu;
- 4 lauru lapas;
- 500 g rīsu;
- 1000 ml ūdens;
- 200 ml saldā plūmju vīna;
- 1 ēdamkarote sāls;
- 1/2 tējkarote piparu.
Pagatavošana
1. Katliņā (ar tilpumu apmēram 4 litri) uzkarsē eļļu.
2. Gaļu, sagrieztu, apmēram 4x4 cm gabaliņos, samaisītu ar pipariem un 1/2 no sāls, liek eļļā uz mērenas uguns. Maisot ļauj gaļai nedaudz apcepties.
3. Notīra burkānus un sagriež plānās ripiņās un ar tiem pārklāj gaļu.
4. Kaukāza plūmītes atbrīvo no kauliņiem un pārklāj burkānus.
5. Uzliek lauru lapas.
6. Nomizo sīpolus, sagriež ripās un pārklāj plūmītes.
7. Ķiplokus sadala daiviņās, bet nemizo. Nogriež tikai mazus galiņus. Pārklāj sīpolus ar ķiplokiem. Vienu ķiploka galviņu atstāj nesadalītu. Izņem tikai kātiņu. Šo galviņu iegremdē vidū.
8. Tomātus sagriež nelielos gabaliņos un ber katliņā.
9. Visu pārlej ar vīnu.
Visam iepriekš minētajam jānotiek lēni un nesteidzīgi, ne mazāk kā 2 – 3 stundas. Nekādā gadījumā nedrīkst maisīt. Ja rodas bažas, ka gaļa var piedegt, tad ar 10 mm koka irbuli pa laikam izdur vairākus caurumus, lai dārzeņu sula nokļūst pie gaļas.
10. Noskalo rīsus un ber katliņā. Pārkaisa ar atlikušo 1/2 ēdamkaroti sāls.
11. Pārlej ar verdošu ūdeni. Ik pa laikam ar koka irbuli dur caurumus līdz katliņa dibenam. Kad rīsi ir gatavi, tad plovu samaisa un ļauj atpūsties.