Lietuva apsvērs iespēju sūtīt uz Afganistānu vairāk karavīru

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuva apsvērs iespēju sūtīt uz Afganistānu vairāk karavīru, kā arī savu civilo pārstāvi, ziņu aģentūrai BNS pastāstījis Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis, kas uzturas vizītē Afganistānā. Pēc viņa teiktā, Lietuva nesen saņēmusi pamudinājumu palielināt savu militāro kontingentu šai valstī.

"Ja tas vēl ir spēkā, mēs meklēsim šādas iespējas un, neraugoties uz zināmiem mūsu ierobežojumiem, (..) noteikti esam gatavi apspriest šo jautājumu," norādījis ministrs.

NATO atbalsta misijā "Resolute Support", kuras mērķis ir apmācīt afgāņu karavīrus, šobrīd dienē aptuveni 50 Lietuvas karavīru. Tāds skaitlis ierakstīts arī Seima apstiprinātajā mandātā, kas būs spēkā līdz 2020.gadam. Aptuveni 30 karavīri pārstāv Kandahāras provincē dienošos Īpašo operāciju spēkus. Afganistānā dienē arī Lietuvas štāba virsnieki, militārās policijas un Gaisa spēku pārstāvji un loģistikas speciālisti.

Pēc aizsardzības ministra teiktā, vajadzības gadījumā par lielāku Lietuvas karavīru skaitu Afganistānā, visticamāk, tiks runāts, tuvojoties mandāta termiņa beigām. Lūgt Seimu grozīt pašreizējo mandātu nav paredzēts.

"Mums ne vienreiz vien ir teikts, ka Lietuvas īpašo operāciju spēku karavīru atgriešanās Afganistānā ir milzīga veiksme, ka viņu klātbūtne ir ļoti saskatāma un tiek augstu vērtēta, ka viņu ieguldījums vairākkārt pārsniedz to, ko no šāda karavīru skaita varētu cerēt," viņš norādījis.

"Šobrīd mums ir aptuveni 3000 Lietuvas karavīru, kas ieguvuši Afganistānas pieredzi. Bruņotajiem spēkiem tas nozīmē milzīgu stimulu, kvalifikācijas un spēka rezerves," uzsvēris ministrs.

Karoblis pastāstījis, ka Kabulā viņš pārrunājis arī iespējas iecelt Lietuvas civilo pārstāvi Afganistānā, kas varētu tikt norīkots NATO augstākā civilā pārstāvja Kornēliusa Cimmermana komandā. Pēc atgriešanās Lietuvā ministrs solījis par šo jautājumu apspriesties ar Ārlietu ministrijas pārstāvjiem.

Augstākais civilais pārstāvis uztur kontaktus ar Afganistānas valdību, pilsonisko sabiedrību, starptautiskās kopienas un kaimiņvalstu pārstāvjiem.

Lietuvai bija sava civilā misija Afganistānā laikā no 2005. līdz 2013.gadam, kad tā vadīja Gouras provinces atjaunošanas grupu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu