Hakeri izvilina bitkoinus, izliekoties par Īlonu Masku (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Hakeri uzlauzuši vairākus "Twitter" kontus un, izliekoties par uzņēmēju Īlonu Masku, izvilinājuši no sociālā tīkla lietotājiem digitālo valūtu bitkoinus. Ļaundari ar apmaksātu reklāmu palīdzību it kā Maska vārdā mudinājuši iemaksāt nelielas summas digitālajā valūtā, solot, ka piramīdas shēmas dalībnieki atpakaļ saņems daudzkārt lielākas summas, vēsta raidorganizācija BBC.

Hakeri uzbruka apstiprinātajiem "Twitter" kontiem, kuriem pie lietotājvārda ir emblēma ar ķeksīti - tas nozīmē, ka sociālais tīkls pārbaudījis lietotāja identitāti. Hakeri uzlauza apģērbu zīmola "Matalan", kinostudijas "Pathe UK", grāmatu izdevēja "Pantheon Books" un citu uzņēmumu kontus, kam nomainīja vārdu un profila attēlu, radot iespaidu, ka konti pieder Maskam.

Pēc tam ļaundari izveidoja apmaksātās reklāmas, lai sasniegtu plašāku auditoriju un iesaistītu to krāpnieciskajā shēmā.

No citiem uzlauztajiem kontiem tika publicēti komentāri, kas apliecināja, ka esot saņēmuši bitkoinus no Maska.

"Es atdošu 10 000 bitkoinus," vēsta viens no viltus tvītiem ar vārdu "Īlons Masks" un uzņēmēja fotogrāfiju, lai gan konta nosaukums ir "@patheuk". "Es aizgāju no "Tesla" direktora amata, paldies jums visiem par atbalstu! Nolēmu izveidot vislielāko kriptovalūtu akciju pasaulē."

Nospiežot uz tvītā norādīto linku, lietotāji nonāca mājaslapā, kas mudināja iemaksāt no 0,1 līdz vienam bitkoinam (no 567 līdz 5668 eiro), solot, ka pretī viņi saņems no viena līdz desmit bitkoiniem (no 5668 līdz 56 680 eiro). Protams, digitālo naudu iemaksājušie cilvēki pretī tā arī neko nesaņēma.

Maldinošie tvīti izdzēsti. Vairums patieso kontu īpašnieku atguvuši pieeju saviem "Twitter" kontiem.

Maska vārds pēdējā laikā ļoti bieži izmantots dažādās krāpnieciskās kriptovalūtu shēmās. Līdz šim krāpnieki vienkārši izmantoja parastus kontus, ko nosauca Maska vārdā un prasīja lietotājiem bitkoinus - decentralizēto, grūti izsekojamo valūtu, ko krāpniecības gadījumā ir teju neiespējami atgūt.

Shēmas ir tik izplatītas, ka Maskam uz laiku tika bloķēta piekļuve paša "Twitter" kontam, kad viņš jokojot tvītoja: "Gribi nopirkt bitkoinus?" 

"Twitter" pārstāvis raidorganizācijai BBC atzina, ka kompānija "ievērojami uzlabojusi to, kā mēs vēršamies pret kriptovalūtu krāpnieciskajām shēmām mūsu platformā".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu