Atklās pieminekli Zigfrīdam Annam Meierovicam

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Piemineklis Zigfrīdam Annam Meierovicam
Piemineklis Zigfrīdam Annam Meierovicam Foto: publicitātes

Tukuma novada iedzīvotāji un viesi ir laipni gaidīti Zigfrīda Annas Meierovica pieminekļa atklāšanas svinībās, kas notiks 15. novembrī, plkst. 17.00 Zigfrīda. A. Meierovica laukumā, Lielās un Jaunās ielas krustojumā. Godinot diženā valstsvīra piemiņu, pieminekli atklās Latvijas Republikas prezidents Raimonds Vējonis un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Pasākumu vadīs aktieris Artūrs Skrastiņš, bet par muzikālo noskaņu rūpēsies Jānis Lūsēns, Zigfrīds Muktupāvels un Kristīne Zadovska.

Šis Tukuma novadam un Latvijas simtgadei svarīgais projekts aizsākās 2016. gadā ar rakstnieces un Tukuma goda pilsones Māras Zālītes vīziju izveidot piemiņas vietu izcilajam politiķim un diplomātam:

“Mums ir jāsaprot, ka Zigfrīds Anna Meierovics ir mūsu novada zēns. Mums ir jābūt lepniem un priecīgiem par to.”

Pieminekļa uzstādīšanas iniciatore Tukuma novada Dome ar šo ierosmi apliecina pašvaldības un novada iedzīvotāju lepnumu par Z. A. Meierovica saistību ar šo pilsētu un viņa ieguldījumu Latvijas valsts dibināšanā.

Pieminekļa metu konkursā piedalījās 11 pretendenti, un par labāko tika izraudzīta tēlnieku Zanes un Matīsa Kalniņu un arhitektes Lienes Līces iecere. Tēlnieks un metu konkursa žūrijas loceklis Pauls Jaunzems par laureātiem stāsta:

“Kad uzzināju, ka vinnētāji ir jaunie mākslinieki, es nodomāju – laiks rādīs; un laiks rāda to, ka viņi spēj. Es domāju, ka šis projekts ir veiksmīgs un mūsdienīgs, ar ko leposies ne tikai Tukuma pilsēta, bet arī visa Latvija.”

2018. gada 13. jūnijā notika pieminekļa pamatakmens guldīšanas ceremonija, kurā piedalījās arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, savā uzrunā simboliski apliecinot Z. A. Meierovica ideju nozīmīgumu šodienas politikā. Savukārt, Tukuma novada Domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans savas runas noslēgumā svinīgi paziņoja, ka laukums, kurā sliesies pirmā Latvijas ārlietu ministra piemineklis, nesīs Z. A. Meierovica vārdu.

Projekta realizācijai un pieminekļa uzstādīšanai tika saziedoti 10 050 eiro, kas Tukuma novada vēsturē tiks ierakstīta kā lielākā brīvprātīgi saziedotā summa.

Pēc pasākuma noslēguma viesi tiek aicināti nolikt ziedus pie pieminekļa, kā arī plkst. 20:00 noskatīties svētku koncertu ar tiešraidi no Z. A. Meierovica laukuma.

Projekts īstenots ar Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu