Ar veltījumu Zemgalei Liepājā noslēdzies koncertcikls "Latvijas gredzens"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 2. novembrī, Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” ar ovācijām izskanēja pēdējais no Latvijas valsts simtgades koncertcikla "Latvijas gredzens" 16 uzvedumiem. Koncertciklu vainagoja uzvedums, kas veltīts Zemgalei, –  "Zemgales gredzens. Kino koncerts vēstures palos".

“Laikam jau likumsakarīgi, ka pašā valsts jubilejas priekšvakarā ciklu noslēdz „Zemgales gredzens”. Tieši no šā novada nākuši jaunās Latvijas valsts prezidenti un daudzi stipri latviešu dzejnieki, kuru vārdi palīdzējuši celt Latviju arī mūsu sirdīs. Zemgale glabā ne tikai vēstures liecības, bet arī latviešu nācijas tapšanas gaitā radušos tautas pašapziņu, spēcinošus mītus un leģendas par seno zemgaļu varonību,” atklājot koncertu “Zemgales gredzens”, klausītājiem teic kultūras ministre Dace Melbārde.

Ar veltījumu Zemgalei Liepājā noslēdzies koncertcikls “Latvijas gredzens”
Ar veltījumu Zemgalei Liepājā noslēdzies koncertcikls “Latvijas gredzens” Foto: Valters Pelns

“Zemgales gredzens” ir viens no četriem koncertiem, ko divu gadu gaitā Latvijas simtgades gaidās izkaldinājis Latvijas Radio koris, tā muzikālā vadītāja Sigvarda Kļavas iedvesmots  un vadīts, pieaicinot arī citu mākslas žanru pārstāvjus. Šā darba gaitā tapis koncertcikls „Latvijas gredzens”,  kuru veido četri atšķirīgi gredzeni – katram novadam savs.

Ar veltījumu Zemgalei Liepājā noslēdzies koncertcikls “Latvijas gredzens”
Ar veltījumu Zemgalei Liepājā noslēdzies koncertcikls “Latvijas gredzens” Foto: Valters Pelns

“Zemgales gredzena” libreta autore Inese Zandere Zemgali uzvedumā tēlojusi kā “arkla un zobena zemi, kur auglība mijas ar nāvi”. Viņa raksta: “Tajā skan militāri marši un sēru mūzika, kanonizētas leģendas un pašapzinīgas pūtēju zaļumballes. Plašie tīrumi pārvēršas karalaukos un kapulaukos, kas atkal pārtop tīrumos, un tajos izaug latviešu literārā valoda, pirmie prezidenti un valstsvīri, diži dzejnieki un stipras dzejnieces. Zemgales mērogs ir apvāršņa plašums, un Latvijas valsts tajā ir kā Lielupe, kuras palos atkal satiekas vēstures līdzenumā izkliedētās dvēseļu upītes.” 

Kino koncerta tapšanā piedalījās tā idejas autors, muzikālais vadītājs un diriģents Sigvards Kļava, Latvijas Radio koris, Latvijas Radio bigbenda grupa un mūziķi Oskars Petrauskis un Raimonds Petrauskis, dejotāji Lilija Lipora un Guntis Spridzāns, libreta autore Inese Zandere, komponisti Pēteris Vasks un Līga Celma-Kursiete, režisors, video mākslinieks Roberts Rubīns. Kopā mākslinieki Zemgali visā savā dažādībā atspoguļoja caur mūziku, laikmetīgo deju ekrānā un klātienē, kino, dzeju, ierakstītām dzejnieku balsīm, animācijām un filmētiem aktierdarbiem.

Ar veltījumu Zemgalei Liepājā noslēdzies koncertcikls “Latvijas gredzens”
Ar veltījumu Zemgalei Liepājā noslēdzies koncertcikls “Latvijas gredzens” Foto: Valters Pelns

Pirms koncerta par monumentālo darbu Ministru prezidents Māris Kučinskis, kultūras ministre Dace Melbārde un koncertzāles “Lielais dzintars” vadītājs Timurs Tomsons Sigvardu Kļavu sveica ar Kultūras ministrijas atzinības rakstu. Dalībniekus sveikt un noslēguma koncertu baudīt Liepājā bija pulcējušās arī citas vadošās amatpersonas – vēstnieki, ministri, Liepājas pašvaldības vadība un citi prominenti viesi. Koncertu organizēja koncertzāle “Lielais dzintars” sadarbībā ar “Latvijas Koncerti”. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu