IDB trīs gadu laikā kopš dibināšanas izmeklēšanu veicis ap 450 kriminālprocesos (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) trīs gadu laikā kopš dibināšanas izmeklēšanu veicis aptuveni 450 kriminālprocesos un lielākā daļa lietu ierosinātas par amatpersonu vardarbību un korupciju, pavēstīja IDB.

Pēdējā gada laikā pieaudzis izmeklēto noziedzīgo nodarījumu skaits, kas izdarīti mantiskā nolūkā, tostarp piesavināšanās un zādzības.

Biroja priekšnieks Valters Mūrnieks biroja trīs gadu jubilejai veltītajā pasākumā norādīja, ka "īstenoti visi nepieciešamie pasākumi, lai birojs spētu pilnvērtīgi darboties un īstenotu tam uzticētās funkcijas - veiktu neatkarīgu un objektīvu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanu un novēršanu".

Jau kopš IDB darbības sākuma būtiska loma atvēlēta preventīvo funkciju īstenošanai, viņš akcentēja.

"Ne mazāk svarīga par noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanu un vainīgo saukšanu pie atbildības, ir preventīvo pasākumu īstenošana. Nereti pietiek ar iekšējās kontroles vides pilnveidošanu, lai iestādes darbinieku atturētu no vēlmes iesaistīties pretlikumīgās darbībās," uzsvēra Mūrnieks.

Apzinoties iekšējās kontroles sistēmas nozīmīgumu, birojs prezentējis izstrādāto iekšējās drošības risku izvērtēšanas metodiku Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs, kā arī iesaistījies iekšējo drošības risku izvērtēšanā un rīcības plāna sagatavošanā konstatēto risku novēršanai.

Regulāri tiek iniciēti preventīvi pasākumi, tai skaitā arī sadarbībā ar citām iestādēm, kuru laikā iestādēs tiek aktualizētas identificētās problēmas un meklēti risinājumi to novēršanai, norādīja birojā.

Tāpat IDB regulāri organizē un piedalās dažādos informatīvi izglītojošos pasākumos, kuros tiek skaidrota biroja kompetence un līdz šim paveiktais.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) savukārt uzsvēra, ka trīs gadu laikā, kopš durvis vēra IDB, ir izveidota spēcīga profesionāļu komanda, par kuras darbu un rezultātiem viņš jūtas gandarīts.

"Šodien mēs varam runāt par to, ka iekšlietu sistēmā strādā kompetenta un neatkarīga tiesībsargājošā iestāde, kas efektīvi īsteno tai uzticētos uzdevumus, atklājot un novēršot amatpersonu izdarītos noziedzīgos nodarījumus. Tas vēlreiz apliecina to, ka pirms vairākiem gadiem radusies iecere izveidot neatkarīgu Iekšējās drošības biroju, ir bijusi pareiza," uzsvēra ministrs.

IDB savu darbību sāka 2015.gada 1.novembrī. IDB ir iekšlietu ministra pārraudzībā esoša tiesībsargājoša iestāde, kuras funkcijas ir atklāt, izmeklēt un novērst noziedzīgus nodarījumus, kurus izdarījušas Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu, izņemot Drošības policiju amatpersonas un darbinieki.

Tāpat birojs izmeklē ar vardarbību saistītus noziedzīgus nodarījumus, kurus, pildot dienesta pienākumus, izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm ieslodzījuma vietās, Ostas policijas, kā arī pašvaldības policijas darbinieki.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu