Pētera Grestes vārda brīvības balvu Latvijā iegūst pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pētera Grestes vārda brīvības balvas pasniegšanas ceremonija
Pētera Grestes vārda brīvības balvas pasniegšanas ceremonija Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ikgadējo Pētera Grestes vārda brīvības balvu Latvijā ieguvis pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", aģentūra LETA noskaidroja Rīgas Ekonomikas augstskolā.

Grestes balva tiek pasniegta par drosmīgiem un novatoriskiem sasniegumiem, kas paplašina un aizsargā izteiksmes brīvību.

Balvas nominantus izvirzīja Baltijas valstu žurnālistu un cilvēktiesību organizāciju pārstāvji sadarbībā ar vārda brīvības organizāciju "Article 19". Balva tiek piešķirta vienam uzvarētājam katrā no trim valstīm.

Saskaņā ar balvas organizatoru viedokli centrs "Re:Baltica" ir kļuvis par spēcīgāko pētnieciskās žurnālistikas avotu Baltijā.

Par spēcīgu balvas nominantu atzīta arī žurnāliste Vita Anstrate, kura Latvijas Radio veidoja raidījumu sēriju "Sistēmas bērni", tajā apskatot apstākļus bērnu aprūpes institūcijās. Īpaša atzinība izteikta arī portāla "rus.delfi.lv" žurnālistēm Olgai Petrovai un Diānai Čurkovai par projektu "Kletka" ("Būris"), kurā izstāstīti cietumos ieslodzīto māšu stāsti.

Balvas piešķirtas arī vairākiem Igaunijas un Lietuvas žurnālistiem un žurnālistikas projektiem.

Balvas pasniegšanas ceremonijā latviešu izcelsmes žurnālists Pēteris Greste sacīja, ka spēcīgas demokrātijas nevar pastāvēt bez spēcīgas žurnālistikas. Viņš ir pārliecināts, ka brīvas sabiedrības tāpat nevar pastāvēt bez brīvas preses un vārda brīvības.

"Pēc pasaules standartiem Baltijas valstis noteikti nav briesmīgas, taču šādu lietu kārtību nedrīkst uztvert kā pašsaprotamu. Izdzīvojot Otro pasaules karu, Padomju laikus un atgūstot neatkarību, neviens Igaunijā, Latvijā vai Lietuvā neuzskata, ka šādas brīvības tiek vienkārši iedotas," sacīja Greste.

Greste uzsvēra, ka balvu saņēmušie tiek vērtēti ne tikai kā spēcīgas žurnālistikas piemēri un vārda brīvības aizstāvji, bet arī kā cilvēki, kas labi pārzina savu darbu un ir spējuši vairot sabiedrības uzticību fundamentālām idejām. "Tie ir cilvēki, kuri iestājas ne tikai par labu žurnālistiku, bet arī spēcīgu demokrātiju," teica Greste.

"Šie cilvēki ir drosmīgi. Kad žurnālisti veic savu darbu, tie kļūst par akmentiņiem politiķu kurpēs. Viņi ir kairinātāji un provokatori, nereti izraisot varas turētāju dusmas. Tas rada spiedienu un iebiedēšanu. Spēja tam pretoties un strādāt, neskatoties uz to, pieprasa drosmi," vērtēja Greste.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu