Braila rakstā atkārtoti izdos grāmatu "Mērnieku laiki"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

7. novembrī, plkst.16 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks Latvijas valsts simtgadei reproducētās brāļu Kaudzīšu grāmatas "Mērnieku laiki" atvēršanas svētki, informē Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Braila raksta nodaļas vadītāja Gunta Bite.

Viņa skaidroja, ka grāmata, kas pielāgota neredzīgo lasītāju vajadzībām, piedzīvo savu trešo izdevumu. Pirmais izdevums Braila rakstā tika pārrakstīts ar roku 1928. gadā, savukārt otro izdevumu grāmata piedzīvoja tikai 1966.gadā, tāpēc līdz mūsdienām no pirmā izdevuma saglabājušies tikai trīs sējumi. Savukārt audio formātā "Mērnieku laiki" pirmo reizi tika ieskaņota 1985. gadā magnetofona lentē, vēlāk tā tika pārrakstīta kasetēs un diskā.

Kā norāda Bite, šī "Mērnieku laiku" pielāgotās literatūras attīstības evolūcija ir ne tikai interesanta, bet arī nozīmīga Latvijas grāmatniecības sastāvdaļa, par kuru plaši nerunā. Lai sabiedrība varētu ieskatīties arī šajā grāmatniecības vēstures daļā, Latvijas Neredzīgo bibliotēka no 7.novembra līdz 21.novembrim Latvijas valsts simtgades informācijas centra telpās piedāvā apskatīt izstādi "Citādie "Mērnieku laiki"".

Svētkos varēs apskatīt arī izstādi ar visiem grāmatas pielāgotajiem izdevumiem audio formātā un neredzīgo rakstā, ieskaitot 1928. gadā Braila rakstā ar roku pārrakstīto "Mērnieku laiki" pirmizdevumu.

Bite informēja, ka svētkus vadīs Ķencis, viņam palīdzēs Latvijas Neredzīgo bibliotēkas darbinieki, savukārt īpašo viesu vidū tiek gaidīti Vecpiebalgas muzeja "Kalnu Kaibēni" pārstāvji, kuru rīcībā tiks nodots "Mērnieku laiki" otrais izdevums Braila rakstā, lai tas turpinātu sevī glabāt grāmatniecības vēsturi, nu jau muzeja telpās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu