Kāda bija Ostapenko un Sevastovas sezona?

Gatis Kreceris
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aļona Ostapenko (no kreisās) un Anastasija Sevastova
Aļona Ostapenko (no kreisās) un Anastasija Sevastova Foto: AFP/LETA/TVNET kolāža

Savas karjeras veiksmīgāko sezonu 2018. gadā aizvadīja šā brīža Latvijas pirmā rakete Anastasija Sevastova, kamēr Aļonai Ostapenko labāko sniegumu liedza demonstrēt plaukstas savainojumus, psiholoģiskais slogs un augstā sāncenšu motivācija apspēlēt reitinga desmitniekā esošu tenisisti. Tomēr abas Latvijas vadošās tenisistes atrodas Top 25 spēlētāju pulkā. Ar divām tenisistēm pasaules spēcīgāko 25 spēlētāju sarakstā var lepoties arī Vācija, Rumānija un Čehija. ASV ir trīs pārstāves. 

Latvijas tenisa zvaigznes

Anastasija Sevastova

28 gadus vecā Sevastova WTA tūrē šosezon aizvadīja 64 mačus, izcīnot 43 uzvaras. Diviem iepriekš izcīnītajiem tituliem, viņa šogad pievienoja trešo, triumfējot Bukarestes WTA "International" turnīrā. 

Ļoti veiksmīgi Sevastova spēlēja sezonas noslēdzošajā "Grand Slam" turnīrā "US Open", kurā sensacionāli aizkļuva līdz pusfinālam. Turklāt izloze Latvijas tenisisti nebija lutinājusi. Ceļā līdz ASV atklātā čempionāta pusfinālam viņa pārspēja divas Top 10 spēlētājas - Jeļinu Svitoļinu no Ukrainas un iepriekšējā gada sacensību uzvarētāju Sloeinu Stīvensu no ASV. Savukārt pusfinālā liepājniece zaudēja titulētajai amerikānietei Serēnai Viljamsai.

Pēcāk WTA Sevastovu nominēja uz augusta izlaušanās balvu. Šai pašai balvai viņa nominēta arī oktobrī

Vēl šajā sezonā Sevastova sasniedza Pekinas un Maljorkas WTA turnīru finālus, bet Maskavā viņa apstājās pusfinālā.

Sezonas izskaņā Sevastova, spītējot nogurumam un mikrotraumām, turpināja rādīt lielisku tenisu. Viņa piedalījās prestižajā "WTA Elite Trophy" turnīrā Ķīnā un tika iekļauta starp rezervistēm dalībai "WTA Finals", kurā startē sezonas astoņas labākās tenisistes. 

"Anastasijai kopā ar Roniju (Ronaldu) Šmitu (dzīvesbiedru un treneri) laba ķīmija izveidojusies, tāpēc ka viņa ir ieguvusi pārliecību par sevi, jo viņa tiešām labi spēlē. Reizēm laukumā arī viņiem ir strīdi, taču tas ir emociju iespaidā. Pateicoties labiem rezultātiem, viņa paliek pozitīvāka un mierīgāka. Grūtajos brīžos viņa tiek labāk ar sevi galā. No tā arī šogad veidojas labais rezultāts," tā par Sevastovu TVNET sacīja Latvijas Tenisa savienības (LTS) ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. 

Sevastova šosezon sacensību prēmijās nopelnīja 2 765 414 ASV dolāru, kas ir vairāk nekā trešā daļa no viņas nopelnītā karjeras laikā kopumā. 

Sezonas izskaņā Sevastova sasniedza savu rekordaugsto 11. vietu WTA rangā un tikai nedaudz pietrūka, lai ielauztos spēcīgāko desmitniekā. 

Ekspertu viedokļi: kāpēc Sevastova apsteigusi Ostapenko?

Aļona Ostapenko 

Ja salīdzina ar iepriekšējo sezonu, Ostapenko šogad neveicās tik spoži, bet par bēdīgu sezonu šo nenosauksi. Viņa aizkļuva līdz pasaulē prestižāko tenisa sacensību - Vimbldonas čempionāta pusfinālam. Tāpat Ostapenko aizspēlējās līdz Maiami "Premier" sērijas turnīra finālam.

Tiesa, astoņas reizes Ostapenko vienspēļu sacensības šogad noslēdzās jau pirmajā kārtā. Visgrūtāk viņai klājās tieši sezonas ievadā. Ikviena sāncense pret Ostapenko spēlēja ar dubultu sparu, jo motivācija pārspēt "French Open" čempioni un Top 10 tenisisti nav papildus jāmeklē. 

"Visas pretinieces tagad jau ir adaptējušās, jo iepriekš viņas nezināja, kā spēlē Aļona. Viņa kā jaunā uzlecošā zvaigzne gāja pāri visām pretiniecēm - neviens nezināja, kā viņu apturēt," TVNET sacīja Ostapenko sparinga partneris un Latvijas dāmu tenisa izlases kapteinis Andis Juška. "Protams, ka gada laikā gan treneri, gan pretinieces izanalizēja kā spēlēt pret Aļonu. Tas arī ir galvenais iemesls, jo viņa tam vēl nebija gatava. Tāpēc viņai bija neliels pārsteigums, kā visas sāka pretoties."

Sezonas pēdējos trijos turnīros Ostapenko spēli ietekmēja rokas trauma, liedzot viņai kortā cīnīties ar pilnu jaudu. 

2018. gadā kopumā 21 gadu vecā Ostapenko izcīnīja 23 uzvaras un piedzīvoja 21 zaudējumu. Martā, kad spēlēja "Maiami Open" finālā, Latvijas tenisa zvaigzne tika nominēta WTA izlaušanās balvai. Tāpat kā Sevastova šo apbalvojumu viņa nesaņēma.

Ostapenko šosezon prēmijās nopelnīja 2 602 164 ASV dolāru. 

Sezonu WTA rangā Ostapenko iesāka, atrodoties 7. vietā, bet šobrīd ir 22. pozīcijā. 

Nākamā gada 9. un 10. februārī Federāciju kausā ("Fed Cup") pasaules otrās grupas pirmās kārtas duelī Latvijas dāmu tenisa valstsvienība "Arēnā Rīga" spēkosies ar Slovākijas izlasi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu