Ieva Jurjāne radījusi Latvijas kultūras sirmgalvju portretus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ieva Jurjāne
Ieva Jurjāne Foto: LETA

No 10. novembra līdz 2019. gada 3. februārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs un Kupola zālē 5. stāvā (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) būs skatāma gleznotājas Ievas Jurjānes personālizstāde "Gals & sākums", informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāvji.

Izstāde ir iekļauta Latvijas valsts simtgadei veltīto pasākumu programmā un ir satelītprojekts izstādei "Portrets Latvijā. 20. gadsimts. Sejas izteiksme"Izstādes nosaukumā ir neslēpta atsauce uz Raiņa dzejas krājumu “Gals un sākums”.

"Latvijas valsts pirmās simtgades cilvēki – 90 līdz 100 gadus piedzīvojušie laikmeta liecinieki – pastāv mums blakus publiski gandrīz neredzami. Taču nereti izrādās, ka uzietie “simtgadnieki” ir personības, kuru vitalitāte un enerģija, šķiet, pārspēj matērijas noteiktās robežas. Iespējams, šo cilvēku daba un dzīve ietver kādu noslēpumu, ko var atklāt kopā pavadīts laiks. Indivīds un unikalitāte Ievu Jurjāni interesē kā nemirstīgas, universālas un nepārejošas vērtības.

Pilna auguma sirmgalvju portreti ir gleznoti no dabas lielformāta akvareļos ilglaicīgās studijās.

Darba process ir aktīva mijiedarbība un raisa savstarpēju uzticēšanos. Seansu gaitā ierakstītās audio intervijas atlasītā, esences veidā tiek atskaņotas arī izstādē. Portretu varoņi dalās svarīgās personīgās dzīves epizodēs. Apzinoties vēsturi, šie cilvēki neizbēgami bijuši saistīti ar ievērojamiem un sarežģītiem laikmeta griežiem," tā pati māksliniece.

Izstādes kuratore ir LNMM Latvijas Vizuālās mākslas departamenta izstāžu kuratore Ieva Kalnača.

Ieva Jurjāne

Ieva Jurjāne ir gleznotāja, ilustratore, operas un teātra scenogrāfe, kostīmu un filmu māksliniece. Darbojas paralēli šajās jomās kopš Latvijas Mākslas akadēmijas beigšanas (mākslas maģistra grāds 1996. gadā).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu