Princis Čārlzs stāsta, ko darīs pēc kļūšanas par Lielbritānijas karali (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Velsas princis Čārlzs sacījis, ka pēc kļūšanas par Lielbritānijas karali vairs neizteikšoties par strīdīgām un viņam svarīgam politiskām tēmām, jo viņš neesot "tik liels muļķis", vēsta britu raidorganizācija BBC. Princis Čārlzs vairāku gadu desmitu garumā iesaistījies kampaņās par dabas aizsardzības jautājumiem, taču pēc sēšanās tronī no tā nāksies atteikties.

Esot monarham, iejaukšanās šādās lietās esot "absurda", Čārlzs norāda BBC dokumentālajā filmā par godu viņa 70.dzimšanas dienai. Monarham ir jādarbojas "konstitucionālajos rāmjos", viņš piebilda.

Stundu ilgajā raidījumā Čārlzs tika iztaujāts par viņa "jaukšanos" politikā, kā to dēvējuši daži komentētāji, bet princis sacīja, ka vienmēr esot centies būt "nepartejisks". 

"Jāatceras, ka var būt tikai viens monarhs, nevis divi," sacīja Čārlzs. "Tātad nav iespējams būt monarham un vienlaikus arī Velsas princim vai troņmantniekam. Doma, ka es visu turpināšu tieši tāpat, ja kļūšu par nākamo monarhu, ir pilnīgi absurda, jo šīs divas situācijas ir pilnīgi atšķirīgas."

Foto: SIPA/Scanpix

Uz jautājumu, vai viņš turpinās piedalīties publiskās kampaņās, Čārlzs atbildēja: "Nē. Es neesmu tik liels muļķis."

Tomēr BBC korespondents Nikolass Vičels norāda, ka princis Čārlzs pilnībā neizslēdzot iespēju pēc kļūšanas par karali izmantot savu statusu, lai "savestu kopā cilvēkus", piemēram, konferencēs par dabas aizsardzību vai citiem jautājumiem.

Dokumentālās filmas režisors Džons Bridkats uzsver, ka Čārlzs neraujoties kļūt par Lielbritānijas karali. "Cilvēki, kuri domā, ka viņš ļoti ilgojas būt karalis, ļoti kļūdās. Viņš neraujas pēc troņa, jo to viņš neizbēgami varēs ieņemt tikai pēc savas mātes nāves," skaidro režisors. "Un viņš arī apzinās, ka viņam kā Velsas princim bija iespēja iestāties par pārmaiņām, bet tas tādā pašā veidā nevar turpināties [pēc kļūšanas par monarhu]."

Velsas princis Čārlzs šī gada 14.novembrī svinēs 70.dzimšanas dienu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu