Ēlerte: "Kopā ar aģentu kartītēm būtu jāpublicē arī šo cilvēku ziņojumi" (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sarmīte Ēlerte
Sarmīte Ēlerte Foto: LTV

Trešdien, 7. novembrī LTV ēterā norisinājās diskusija par Saeimas lēmumu publicēt VDK aģentu kartotēkas, jeb lēmumu atvērt tā dēvētos "čekas maisus". Viedokļi par šo tēmu izskanēja dažādi, piemēram, bijusī LTF informācijas centra vadītāja, laikraksta «Diena» galvenā redaktore, politiķe Sarmīte Ēlerte raidījumā pauda viedokli, ka šādā versijā atverot "maisus", nebūs iespējams nonākt tuvāk patiesībai. 

Viņa uzskata, ka kopā ar aģentu kartītēm būtu jāpublicē arī šo cilvēku ziņojumi. 

"Tas ir vienīgais veids kā tikt tuvāk patiesībai par šiem konkrētajiem cilvēkiem," viņa uzskata. "Ja šā likuma mērķis ir attīrīties un iet tālāk. Attīrīties un iet tālāk var tad, kad ir noskaidrota patiesība."

Viņa uzskata, ka traucē fragmentārisms, jo Latvijā ir pieejama tikai viena piektā daļa no kartītēm.

"Tikai tad, kad ir pieejama šī kartotēku kopumā, ir iespējams runāt par to, ka mēs būt pietuvojušies patiesībai. Pašlaik tiks izrauts viens fragments,"

viņa pauž. 

Viņa arī piebilst, ka kartotēkā būs atrodami arī jau mirušu cilvēku vārdi, kuri nevarēs komentēt un aizstāvēt sevi.

"Problēma ir, ka ar visu šo mēs nevaram runāt par to, ka mēs būsim noskaidrojuši patiesību kopumā, un pietuvojušies kaut kam kas sabiedrībai ir vajadzīgs - tātad izlīgumam,"

Raidījumā "Tieša runa" piedalījās arī Valsts drošības komisijas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas darba grupas vadītājs, parlamenta deputāts Ritvars Jansons, Latvijas Nacionālā arhīva eksperts, vēsturnieks Gints Zelmenis, rakstnieks un publicists Otto Ozols, rakstnieks ,Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze un kinorežisors un producents Gints Grūbe, kura filma "Lustrum" tieši runā par šo jautājumu.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu