Kā noritēja JKP un "Attīstībai/Par!" sarunas? (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pēc šodien notikušajām Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) pirmajām sarunām iezīmējas gan atšķirīgi viedokļi, gan līdzīgas pozīcijas abu politisko spēku starpā.

Panākta vienošanās nākamo sarunu rīkot pirmdien, 12.novembrī, plkst.13, žurnālistiem pastāstīja Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nominētais Ministru prezidenta amata kandidāts, JKP līderis Jānis Bordāns un partijas "Attīstībai/Par!" politiķis Artis Pabriks.

Bordāns šodienas sarunu raksturoja kā darba tikšanos, kurā notika atklāta izrunāšanās un kurā rasts kopsaucējs, ka abas puses vēlas strādāt pie valdības izveidošanas. Partijām bijušas līdzīgas domas par darbu pie novadu reformas un reformām izglītībā un veselībā un dažās citās jomās.

JKP līderis arī norādīja, ka partija ir ieinteresēta nākamajā valdībā vadīt Finanšu ministriju (FM) un Iekšlietu ministriju. Savukārt Pabriks pauda, ka AP uzskata, ka tas nav labākais variants, jo tādā gadījumā pārāk daudz spēka struktūras atrastos vienas partijas kontrolē.

Vaicāts, vai FM ir vērtējama kā spēka ministrija, Pabriks norādīja, ka tās darbības jomā ir arī kontrabandas apkarošana un citi jautājumi. AP sarunā neesot paudusi kādas savas vēlmes par ministriju vadīšanu, jo vispirms jāvienojas par veicamajiem darbiem.

Pabriks pauda, ka šodienas sarunas nebija vieglas. Pārrunājot Prezidija vēlēšanas, AP pārstāvji pauduši, ka nejūt aizvainojumu par to, ka JKP neatbalstīja "Attīstībai/Par!" pārstāves Marijas Golubevas ievēlēšanu Prezidijā. Tas noticis pēc tam, kad AP balsoja par JKP Dagmāras Beitneres-Le Gallas ievēlēšanu par Saeimas priekšsēdētājas biedri.

AP politiķis arī norādīja, ka AP no JKP sagaida dokumentu ar detalizētāku darbu sarakstu. Paredzēts, ka JKP piektdien, 9.novembrī, strādās pie šī dokumenta izveidošanas.

Politiķis norādīja, ka sarunās uzsvērts, ka AP neatbalsta drošības dienestu reformas veikšanu, kā arī ir pret "no centra" ieceltiem pašvaldību vadītājiem.

Kā ziņots, Valsts prezidents Bordānam devis divu nedēļu laiku, lai izveidotu valdības aprises un jaunajai valdībai nodrošinātu Saeimas vairākuma atbalstu. Ja līdz tam netiks panākta vienošanās, Valsts prezidents aicinās citu premjera kandidātu veidot valdību.

Prezidents sagaida, ka ar viņu tiks saskaņoti iespējamie ārlietu un aizsardzības ministru kandidāti.

Bordāns ir par 80% pārliecināts, ka viņa veidoto valdību apstiprinās, trešdien pēc tikšanās ar Vējoni viņš atzina žurnālistiem. Tomēr viņš uzreiz piebilda, ka no tā dēvētajām labēji centriskajām partijām jaunās valdības veidošanā nesadarbosies ar Zaļo un zemnieku savienību.

Visas pārējās piecas tā dēvētās labēji centriskās partijas ir paudušas gatavību sarunām ar Bordānu un JKP par valdības veidošanu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu