Regulāra korupcija un valsts degvielas piesavināšanās: problēmas atsevišķās IeM iestādēs (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Degvielas kannas un piltuve.
Degvielas kannas un piltuve. Foto: Edijs Pālens/LETA

 Atsevišķās Iekšlietu ministrijas (IeM) iestādēs iekšējās drošības risku izvērtējums joprojām nav veikts, tāpat netiek novērstas vairākas problēmas un regulāri tiek konstatēta korupcija un valsts degvielas piesavināšanās, aģentūrai LETA atzina Iekšējās drošības biroja (IDB) vadītājs Valters Mūrnieks.

Mūrnieka vadītajai iestādei novembrī apritēja trīs gadi. Mūrnieks norāda, ka trīs gadu laikā IDB veicis izmeklēšanu gandrīz 450 kriminālprocesos. Visbiežāk kriminālprocesi sākti par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dienesta pilnvaru pārsniegšanu, kukuļņemšanu un citiem noziegumiem valsts institūciju dienestā.

Šajā periodā IDB kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījis 121 kriminālprocesu pret 131 personu.

"Ņemot vērā, ka pirms trim gadiem birojs savu darbību sāka no nulles, izdarīts ir daudz. Esmu gandarīts par paveikto gan jomās, kas skar tiešo funkciju izpildi - noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanu, atklāšanu un novēršanu, gan biroja darbības nodrošināšanai nepieciešamo atbalsta funkciju izpildi. Tomēr vēlos uzsvērt, ka Iekšējās drošības birojs joprojām atrodas attīstības stadijā, nemitīgi meklējam veidus, kā paaugstināt darba efektivitāti," atskatoties uz paveikto norāda Mūrnieks.

Patlaban izdarīt secinājumus par to, vai kādā jomā ir konstatēti uzlabojumi vai pasliktināšanās, nebūtu objektīvi. Pagaidām iesniegumu pieaugumu, kā arī to, ka palielinās pirmstiesas izmeklēšanas apjomi, Mūrnieks saista ar IDB atpazīstamības palielināšanos sabiedrībā, kā arī, salīdzinot ar biroja darbības sākumposmu, ir augusi biroja kapacitāte. Lai analizētu situācijas uzlabošanos, jāpaiet ilgākam laika periodam, kā arī būtu nepieciešams pētīt sabiedrības uzticēšanos iestādēm.

"Situācija iestādēs ir dažāda, bet kopumā preventīvajiem pasākumiem būtu jāvelta lielāka uzmanība. Piemēram, saistībā ar iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanu iekšējās drošības risku izvērtējums atsevišķās Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs vēl joprojām nav veikts, tāpat netiek novērsta atsevišķa konstatētā problemātika. Ir jomas, kurās birojs regulāri konstatē pārkāpumus, piemēram, gan kukuļņemšana ceļu satiksmes uzraudzības jomā, gan dienesta vajadzībām piešķirtās degvielas piesavināšanās," norādīja IDB vadītājs.

Kopš 2015.gada novembra IDB lietvedībā bijuši 19 kriminālprocesi par degvielas piesavināšanos, no tiem 12 kriminālprocesi jau ir nosūtīti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. "Jāpiebilst, ka šī problemātika konstatēta teju visās biroja kompetences iestādēs, un būtu novēršama, ieviešot stingrākus iekšējās kontroles pasākumus," uzsvēra Mūrnieks.

IDB savu darbību sāka 2015.gada 1.novembrī. IDB ir iekšlietu ministra pārraudzībā esoša tiesībsargājoša iestāde, kuras funkcijas ir atklāt, izmeklēt un novērst noziedzīgus nodarījumus, kurus izdarījušas Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu, izņemot Drošības policiju amatpersonas un darbinieki.

Tāpat birojs izmeklē ar vardarbību saistītus noziedzīgus nodarījumus, kurus, pildot dienesta pienākumus, izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm ieslodzījuma vietās, Ostas policijas, kā arī pašvaldības policijas darbinieki.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu