Armijai par 3,8 miljoniem piegādās teroristu apkarošanai paredzētas bruņotas automašīnas (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: srž. Ēriks Kukutis, Latvijas armija

Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) piegādās vairākus miljonus eiro vērtas bruņotas automašīnas pretterorisma operāciju atbalstam, liecina paziņojums Aizsardzības ministrijas (AM) mājaslapā.

Kopējā līgumcena ir 3 844 000 eiro. Piegādātājs Vācijā reģistrētā kompānija "ASC Amored Specialty Cars" izvēlēts sarunu procedūras rezultātā iepriekš nepublicējot paziņojumu par līgumu.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā aģentūrai LETA skaidroja, ka ņemot vērā ierobežoto piegādātāju skaitu, tika veikta sarunu procedūra ar diviem ES esošajiem ražotājiem, no kuriem pēc saimnieciski izdevīgā kritērija par uzvarētāju tika atzīts iepriekšminētais uzņēmums.

Lai arī iepirkums AM mājaslapā nosaukts par "bruņotu transportu pretterorisma operāciju atbalstam". Viens no kritērijiem saimnieciski visizdevīgākais piedāvājuma izvērtēšanā bija papildus papildus bruņu aizsardzība.

AM Preses nodaļā skaidroja, ka tiek gādāti civilie transportlīdzekļi, kas pielāgoti speciālo operāciju, tostarp, pretterorisma operāciju veikšanai.

NBS pēdējos gados ir sākusi vairākus vērienīgus dažāda tipa transportlīdzekļu iepirkumus. Nesen armija ar ASV valdības atbalstu saņēma pirmos ASV uzņēmuma ražotos militāros taktiskos transportlīdzekļus "Sportsman Big Boss" un "MRZR- 2". Kopumā Latvija saņems līdz 130 četru modeļu militāros taktiskos transportlīdzekļus. par aptuveni 6, 8 miljoniem eiro, no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem finansējot aptuveni 15% izmaksu.

Savukārt šovasar NBS pabeigts testēt transportlīdzekļus, kādus varētu iegādāties vērienīgajā armijas bruņoto automašīnu iepirkumā. Patlaban iepirkuma uzvarētājs vēl publiski nav zināms.

Starp pretendentiem ir Somijas uzņēmums "Oy Sisu Auto" piedāvājis transportlīdzekļus "GTP 4x4", ASV uzņēmums "AM General" transportlīdzekļus "Humwee", Dienvidāfrikas kompānija "Paramount Group" spēkratus "Marauder LAV", bet Turcijas kompānija "Otokar" transportlīdzekļus "Cobra".

Iepirkuma līgumu paredzēts slēgt sākotnēji uz desmit gadiem ar iespēju to pagarināt.

AM sola, ka, iegādājoties 4x4 taktiskos transportlīdzekļus, tiks būtiski uzlabotas NBS mobilitātes spējas.

Noteikumi paredz, ka būs jāpiegādā personāla transportlīdzeklis ar 4-5 durvju versiju, kravas transportlīdzeklis, komandvadības un medicīnas specializētie furgoni.

Noteikumi paredz, ka piegādātājam jānodrošina transportlīdzeklis, kuru iespējams ērti aprīkot ar ballistiskās aizsardzības līmeņa bruņām.

Savukārt transportlīdzekļa grīdai jābūt aprīkotai ar pretmīnu aizsardzības bruņām.

Pilnībā nokomplektēta transportlīdzekļa pilnai masai jābūt ne lielākai par 6,5 tonnām, taču saskaņā ar sarunu procedūras nosacījumiem smagāki transportlīdzekļi netiks diskvalificēti. Spēkratam jābūt pielāgotam ērtai un ātrai aprīkošanai ar ložmetēja grozām platformu, vadāmo ieroču sistēmu un dūmu granātu izsviedējiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu