Kalifornijas slaktiņa sarīkotājs: "Es ceru, ka mani sauks par nepieskaitāmu"

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Trešdien bārā Kalifornijas štatā, ASV, bijušais amerikāņu jūras kājnieks sarīkoja apšaudi, kurā nogalināja 12 cilvēkus. Aizdomās turētais Ians Deivids Longs pēc apšaudes tika atrasts miris - domājams, ka viņš izdarīja pašnāvību. Izmeklētāji atraduši ierakstu sociālajā tīklā "Facebook", ko Longs publicējis ap slaktiņa laiku, vēsta raidorganizācija CNN.

"Es ceru, ka mani sauks par nepieskaitāmu," teikts "Facebook" ierakstā. "Vai tā nebūtu milzīga ironija? Jā... Es esmu nepieskaitāms, bet vienīgais, ko cilvēki dara pēc šādām apšaudēm, ir "cerības un lūgšanas"... Vai arī viņi "domās ir ar tevi"... Katru reizi... Un viņi prāto, kāpēc tādas lietas turpina notikt."

ASV Jūras kājnieku korpuss pavēstījis, ka Longs atradies aktīvā dienestā no 2008. līdz 2013.gadam, tostarp no 2010. Līdz 2011.gadam viņš dienējis Afganistānā.

28 gadus vecais Longs pirms uzbrukuma esot uzvedies agresīvi un nedaudz iracionāli. Aprīlī viņš tikās ar psihoterapeitu komandu, kas pieļāva, ka Longs cieš no posttraumatiskā stresa sindroma. Taču speciālisti pēc Longa veselības stāvokļa novērtēšanas izlēma, ka viņam nav nepieciešama turpmāka uzraudzība.

Slaktiņā izdzīvojušie stāsta, ka melnās drēbēs ģērbtais uzbrucējs esot "Borderline Bar & Grill" ārpusē nošāvis apsargu, bet pēc tam - jaunu sievieti, kas strādāja bāra telpās.

Apšaudē tika nogalināts Venturas apgabala policists Rons Heluss, kurš devās iekšā bārā, lai apturētu šāvēju. 

Slaktiņā gāja bojā 12 cilvēki, neskaitot uzbrucēju. Notikuma vietā tika atrasta 45.kalibra Gloka pistole, ko Longs bija iegādājies likumīgi.

Longa draugi raidorganizācijai CNN stāsta, ka jaunais vīrietis bārā esot bijis samērā biežs viesis. "Mēs kopā gājām uz "Borderline". Viņam tur ļoti patika," sacīja sieviete, kura Longu pazina piecus gadus un nevēlējās, lai viņas vārdu atklāj publiski. "Dažreiz mēs tur aizgājām, lai nopirktu kādu dzērienu, pasēdētu, parunātu, paklausītos mūziku."

Vesterna stilā ieturētajā bārā bieži notiek dažāda veida deju vakari. Trešdien tur norisinājās koledžas studentu kantri mūzikas pasākums.

"Tur bija savs cilvēku loks, un viņš bija daļa no tā," sacīja draudzene.

Vēl viens cilvēks, kas savulaik bija tuvs Longa draugs, stāsta, ka viņi kopā esot pavadījuši laiku "Borderline" bārā. Viņš sacīja, ka esot šokēts par notikušo. "Nezinu, kas pie velna notika. Viņš vienmēr bija priecīgs. Nekad nebūtu domājis, ka viņš ko tādu varētu izdarīt. (..) Viņš bija labs puisis," stāsta draugs.

Trešais CNN uzrunātais paziņa norādīja, ka Longs pirms apmēram diviem gadiem esot pārtraucis ar viņu sazināties, taču arī viņu pārsteigušas ziņas par apšaudi. "Viņš nebija nevaldāms, viņš nebija vardarbīgs," uzsver draugs, kas nevēlējās atklāt savu vārdu. "Viņš bija jauks puisis, kurš kalpoja savai valstij un izmantoja karavīru priekšrocības, lai iegūtu izglītību un varētu palīdzēt lielākam skaitam cilvēku. No visas mūsu draugu grupas es par viņu biju visaugstākajās domās."

Longs dzīvoja pie savas mātes. Sievietes kaimiņš iezīmē citādāku ainu nekā Longa paziņas - viņš stāsta, ka māte esot "dzīvojusi bailēs" par to, ko dēls varētu pastrādāt. Šogad uz mājokli esot tikusi izsaukta policija, un "viņiem vajadzēja apmēram pusi dienas, lai izdabūtu viņu no mājas", norāda kaimiņš.

Cits kaimiņš Ričards Bergs sacīja, ka Longa māte esot raizējusies par dēlu, bet neesot uzskatījusi, ka pašas drošībai draud kādas briesmas. "Viņa nezināja, ko darīt, jo viņš nevērsās pēc palīdzības," teica Bergs. Ceturtdienas rītā ieraugot policiju pie Longa mātes mājas, viņš esot "zinājis, kāpēc".

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu