Radīta bioniska sēne, kas ražo elektrību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 2018 American Chemical Society

Dabai draudzīgu veidu meklēšana, lai ražotu elektroenerģiju, zinātniekiem ir prioritāte, jo atkarības mazināšana no fosilā kurināmā pašlaik ir ļoti svarīga. Tieši tāpēc ASV pētnieki nupat atklājuši veidu, kā ražot enerģiju, izmantojot bioniskās sēnes, kas noklātas ar baktērijām.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nano Letters”, lai iegūtu elektrību, enerģiju ražojošu baktēriju puduri jeb zilaļģes līdz ar elektrodu tīklu, izmantojot 3D drukas tehnoloģiju, tika pievienoti parastam šampinjonam.

Zilaļģes ir plaši sastopamas gan uz zemes, gan okeānos, un zinātniekus jau sen intriģē šo baktēriju kopumu spēja fotosintēzes ceļā pārvērst gaismu enerģijā.

Par spīti pētījumiem un projektiem, kas pēta to, kā var izmantot zilaļģes enerģijas ieguvē, šī spēja ir visai ierobežota, jo zilaļģes nevar ilgi izdzīvot mākslīgā vidē. Tomēr sēnes sniedz ideālu vidi, lai baktērijas varētu vairoties. Pateicoties barības vielu, temperatūras un mitruma kombinācijai, zilaļģes uz sēnes var izdzīvot vairākas dienas ilgāk nekā uz citām virsmām.

Pētījuma autori ir Ņūdžersijas zinātnieki Manū Manūrs un Sadīps Joši. Viņi stāsta, ka pētījums pierāda “konstruētas simbiozes” iespējamību starp organismiem un nedzīviem, mākslīgiem materiāliem.

Šis pētījums nākotnē varētu tikt izmantots, lai ražotu enerģiju dabai draudzīgā veidā. Tiesa, viena bioniskā sēne saražo ļoti mazu daudzumu, tāpēc zinātnieki strādā pie iespējas savienot vairākas sēnes vienotā tīklā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu