Ne viss ir tā, kā izskatās: britu policija aicina sekot līdzi kaimiņu mājās notiekošajam (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Eivonas un Somersetas policija

Eivonas un Somersetas policija, kas atbild par likumu un kārtības ievērošanu Bristolē, savos sociālajos tīklos publicējusi fotogrāfiju ar sievieti, kas mazgā logus, taču brīdina - situācija patiesībā var izrādīties pavisam citāda nekā izskatās no pirmā acu uzmetiena.

"Vai redzi kādu, kas visu laiku ir mājās un nodarbojas ar uzkopšanu? Vai nekad neredzi viņu izejam laukā vienu pašu?" jautā policija. "Tā var būt pazīme, ka šis cilvēks paverdzināts mājsaimniecības darbos."

"Daudzi upuri paši neapzinās, ka tiek ekspluatēti, un tev ir jābūt viņu balsij," mudina likumsargi.

Paverdzināšana mājsaimniecības darbos ir viens no modernās verdzības paveidiem. Šādā veidā ekspluatētie cilvēki veic visdažādākos mājsaimniecības darbus - gatavo, uzkopj, mazgā veļu, uzrauga bērnus un vecāka gadagājuma cilvēkus, kā arī kārto dažādas darīšanas savu darba devēju uzdevumā. Par verdzību to var uzskatīt tad, ja "darba devējs" aizliedz nodarbinātajam cilvēkam iziet no mājas, nemaksā algu vai arī atmet neadekvāti zemu samaksu, pielieto draudus un vardarbību, atņem dokumentus, ierobežo kontaktus ar ģimeni un ar varu piespiež strādāt.

Starptautiskā Darba organizācija (ILO) lēš, ka visā pasaulē mājsaimniecības darbos paverdzināti vismaz 67 miljoni sieviešu un vīriešu, neskaitot bērnus. Apmēram 80% no šāda veida verdzībā esošajiem cilvēkiem ir sievietes un meitenes. Lielā daļā gadījumu vergturu gūstā nonāk imigranti vai cilvēki no lauku rajoniem.

Latvijas sabiedrībā modernās verdzības problēma aktualizējusies pēc tam, kad Lielbritānijā tika piespriesti cietumsodi cilvēktirdzniecības grupējuma dalībniekiem no Latvijas. Viņi upuriem atņēma dokumentus, pārņēma to bankas kontus, lika dzīvot briesmīgos apstākļos un piesavinājās lielāko daļu no Derbišīras pārtikas ražotnēs sapelnītās algas.

Modernajai verdzībai ir dažādi paveidi - piespiedu darbs, piespiedu laulības, turēšana parāda (parasti izdomāta) važās un tamlīdzīgi.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu