Kā Putinam pietuvinātie “pelna” miljonus militāri rūpnieciskajā kompleksā (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas Korporācija "Taktičekoje raketnoje vooružeņije" (Korporācija "Taktiskais raķešu bruņojums" - KTRV) ir viens no lielākajiem valsts uzņēmumiem, kas darbojas Krievijas militāri rūpnieciskajā kompleksā. Šis uzņēmums ražo, piemēram, virsskaņas bruņojuma sistēmas, raķetes “gaiss- zeme” un “gaiss-gaiss”, jūras bruņojuma sistēmas un daudz ko citu. KRTV vada un iepriekš vadījuši Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvināti cilvēki, kuri un kuru ģimenes locekļi pelna iespaidīgas summas, secināts Krievijas laikraksta “Novaja gazeta” veiktajā pētījumā.

KTRV direktoru padomes vadītāja pienākumus līdz 2013.gadam pildīja Sergejs Prihodjko, kurš šobrīd ir Krievijas vicepremjers. Pēdējos gados šo amatu ieņem Boriss Grizlovs.

Tikmēr KTRV ģenerāldirektora pienākumus kopš 2003.gada pilda Boriss Obnosovs – viņš iepriekš strādājis Krievijas pastāvīgajā pārstāvniecībā ANO, bet pēdējās Krievijas prezidenta vēlēšanās viņš bija prezidenta Putina uzticības persona.

“Novaja gazeta” Obnosovu dēvē arī Putina “galveno padomnieku raķešu jautājumos”, vēsta Krievijas medijs “Meduza”.

Laikraksta izmeklēšanā noskaidrots, ka pēdējos sešus gadus daudzi KTRV iepirkumi tiek veikti ar uzņēmuma “TRV-Inžiniring” starpniecību. Šis uzņēmums reģistrēts Maskavas apgabala Koroļevā.

Aptuveni 20% “TRV-Inžiniring” kapitāldaļu pieder 29 gadus vecajai vizāžistei Olgai Zorikovai – viņa ir Obnosova meita.

Viņai daļēji piederošais uzņēmums “TRV-Inžiniring” KTRV iepirkumos pelna iespaidīgas summas – pēdējo piecu gadu laikā abu pušu noslēgto līgumu kopējā vērtība pārsniedz sešus miljardus rubļu (gandrīz 80 miljonus eiro).

Kā secināts “Novaja gazeta” izmeklēšanā, “TRV-Inžiniring” saņēmusi starpniecības maksu pat gadījumos, kad KTRV veiksui pasūtījumus arī no KTRV sastāvā ietilpstošām rūpnīcām.

Tāpat zināms par vismaz vienu gadījumu, kad “TRV-Inžiniring” piegādātā produkcija atzīta par viltojumu.

Vēl 20% “TRV-Inžiniring” kapitāldaļu ar dažādu uzņēmumu starpniecību pieder KTRV direktoru padomes loceklim Vladimiram Masļenskim.

Masļenskis ir arī Krievijas pilsētā Taganrogā bāzētā uzņēmuma “Zvezda-Strela” vadītājs.

“Zvezda-Strela” saņem KTRV finansējumu dzīvojamo māju būvniecībai Taganrogā.

Pēc tam ēkas, kas faktiski uzbūvētas par valsts naudu, “Zvezda-Strela” pārdod atpakaļ valstij – šajā gadījumā Taganrogas pašvaldībai.

Starp “Zvezda-Strela” īstenotajiem projektiem ir arī elevatora izbūve Taganrogas ostā.

Kad elevators bija gandrīz uzbūvēts, tas par ļoti zemu cenu tika pārdots uzņēmumam “Agropraim”.

Ceturtdaļa “Agropraim” kapitāldaļu pieder Rostislavam Zorikovam - Olgas Zorikovas vīram.

Vēl ceturtdaļa šī uzņēmuma pieder Ivanam Sadčikovam – viņš ir bijušā KTRV direktoru padomes priekšsēdētāja un pašreizējā Krievijas vicepremjera Prihodjko znots.

“Agropraim” kapitāldaļas pieder arī Vladimiram Masļenskim.

“Novaja gazeta” arī ziņo, ka Krievijas militāri rūpnieciskajā sektorā pelnošie nekautrējas investēt ārvalstīs.

Tā, piemēram, Prihodjko znotam Sadčikovam pieder māja Francijas kalnu kūrortā Meževē.

Par šo Sadčikova īpašumu ziņo arī Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija vadītais Korupcijas apkarošanas fonds, paužot viedokli, ka tas iegādāts par militāri rūpnieciskajā kompleksā izsaimniekoto valsts naudu.

Sadčikovam piederot arī īpašums “premium klases ekociematā” Latvijas Amatciemā, kuru viņš 2013.gadā iegādājies par aptuveni 30 miljoniem rubļu (aptuveni 400 000 eiro), raksta “Novaja gazeta”.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu