Saistībā ar NMPD mediķu "masveida aizplūšanu" izsludina ārkārtas medicīnisko situāciju Rīgas reģionālajā centrā (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) pieņemts lēmums izsludināt ārkārtas medicīnisko situāciju dienesta Rīgas reģionālajā centrā, kas saistīts ar to, ka mediķi lielos apmēros pamet darbu NMPD.

Kā piektdien žurnālistiem sacīja dienesta direktore Liene Cipule, patlaban dienestā notiek "masveida mediķu aizplūšana", kas saistīta ar mediķu neapmierinātību ar lielo slodzi un nesamērīgi mazo atalgojumu, kā arī par neskaidrību, kas ar mediķu atalgojumu notiks nākamgad.

Pēc Cipules teiktā, patlaban atlūgumi pieņemti no 15 darbiniekiem, tomēr ir saņemti vēl vairāki iesniegumi, par kuriem vēl notiks sarunas ar attiecīgajiem darbiniekiem.

Ārkārtas situācija nozīmē, ka dienests varētu atteikt izsaukumus, kas neapdraud cilvēka dzīvību un veselību.

Kā liecina informācija NMPD mājaslapā, par ārkārtas medicīnisko situāciju tiek uzskatīta tāda situācija, kas rodas ārstniecības iestādēs, pašvaldību administratīvajās teritorijās vai valstī gadījumā, ja tūlītēji pieejamo medicīnisko resursu apjoms neatbilst esošajiem vai prognozējamajiem cietušo vai saslimušo skaitam.

Par ārkārtas medicīnisko situāciju tiek uzskatīta tāda situācija, kas rodas ārstniecības iestādēs, pašvaldību administratīvajās teritorijās vai valstī gadījumā, ja tūlītēji pieejamo medicīnisko resursu apjoms neatbilst esošajiem vai prognozējamajiem cietušo vai saslimušo skaitam.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu atalgojuma palielināšanai nepieciešamais finansējums jāpieprasa nekavējoties no izdevumiem neparedzētiem gadījumiem, sacīja NMPD darbinieku Rīgas reģiona arodorganizācijas priekšsēdētājs Genādijs Rusanovs.

Viņš sacīja, ka patlaban NMPD nepieciešami papildu 19 miljoni eiro, lai palielinātu atalgojumu par 20% un apmaksātu virsstundas, kas izveidosies no 2019.gada. Rusanovs uzskata, ka šos līdzekļus jāpiešķir nekavējoties no neparedzēto izdevumu budžeta, pretējā gadījumā Latvija sāksies "dziļa krīze", jo nebūs mediķu, kuriem doties uz izsaukumiem.

Rusanovs norādīja, ka ārkārtas situācija, kas tika izsludinātā šodien, viņam atgādinot ziemu - visu gadu gatavojamies ziemai, bet, kad uzsnieg sniegs, nav, kas tīra ceļus.

Pēc Rusanova teiktā, darbinieku trūkums ir dienesta hroniska problēma, jo īpaši Rīgas reģionālajā centrā, un par to tiek runāts jau gadiem, bet viss tā arī beidzas sarunu līmenī. "Neatliekamās medicīnas sagraušana ir "izcila" dāvana iedzīvotājiem valsts simtgadē," uzskata NMPD arodorganizācijas priekšsēdētājs.

Vienlaikus Rusanovs uzsvēra, ka "masveida atlūgumi" saistīti ar to, ka cilvēki nezina, vai no nākamā gada viņus sagaidīs solītais atalgojuma palielinājums 20% apmērā. "NMPD mediķu atalgojums absolūti nav konkurētspējīgs ne tikai medicīnā, bet darba tirgū vispār. Mani neizbrīna tas, ka cilvēki izvēlas strādāt citur, kur maksā adekvātu atalgojumu," atzina Rusanovs.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu