Makrons un Tramps cenšas mazināt iespaidu par savām domstarpībām drošības jautājumos

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Francijas prezidents Emanuels Makrons un ASV prezidents Donalds Tramps Elizejas pilī Parīzē
Francijas prezidents Emanuels Makrons un ASV prezidents Donalds Tramps Elizejas pilī Parīzē Foto: AFP / Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons un viņa ASV kolēģis Donalds Tramps sestdien mēģināja mazināt iespaidu par asajām domstarpībām starp abiem līderiem drošības jautājumos, kāds radies pēc Elizejas pils saimnieka un Baltā nama saimnieka nesenajiem izteikumiem.

Tramps piektdienas vakarā, tikko ieradies Parīzē, lai piedalītos piemiņas pasākumos par godu Pirmā pasaules kara beigām, paziņoja, ka Makrona ierosinājums par kopīgas Eiropas Savienības (ES) armijas izveidošanu esot "ļoti aizvainojošs".

"Francijas prezidents Makrons tikko ir ierosinājis Eiropai izveidot savu armiju, lai aizsargātu sevi no ASV, Ķīnas un Krievijas," Tramps ierakstīja tviterī, kad viņa lidmašīna nolaidās Francijas galvaspilsētā.

Tādējādi ASV prezidents reaģēja, uz Francijas līdera otrdienas intervijā radiostacijai "Europe 1" teikto, ka "mums sevi jāaizsargā, ņemot vērā Ķīnu, Krieviju un pat Savienotās Valstis".

Makrona kanceleja pirms abu līderu tikšanās sestdien paziņoja, ka šī konflikta pamatā esot pārpratums un ka prezidents nekad neesot sacījis, ka Eiropas vienotā armija būtu vajadzīga aizsardzībai pret ASV.

Pirms abu līderu divpusējām sarunām Elizejas pilī Makrons žurnālistiem norādīja, ka apspriedīs ar savu ASV kolēģi "Eiropas stratēģiskās iespējas".

Francijas prezidents centās savus priekšlikumus pasniegt, kā centienus drīzāk apmierināt paša Trampa pieprasīto Eiropas aizsardzības izdevumu palielināšanu.

"Es piekrītu prezidenta Trampa viedoklim, ka mums NATO nepieciešama daudz labāka sloga sadale, un tāpēc es uzskatu, ka mans ierosinājums Eiropas aizsardzībai ir pilnībā savietojams ar to," uzsvēra Makrons.

Savukārt Tramps, noklausījies sava kolēģa teikto, uzsvēra, ka abi esot "ļoti labi draugi".

"Mums daudzējādā ziņā ir daudz vairāk kopēja, (..) nekā cilvēki domā," piebilda ASV prezidents. "Mēs vēlamies palīdzēt Eiropai, taču tam jābūt taisnīgi."

Viņš kārtējo reizi norādīja, ka šobrīd izdevumu nasta par Eiropas drošību pārmērīgi gulstas uz ASV pleciem, vienlaikus paužot pārliecību, ka Makrons to apzinās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu