Polija svin neatkarības atjaunošanas simtgadi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis Foto: EPA/Scanpix

Ar dažādiem pasākumiem visā valstī un svinīgām ceremonijām galvaspilsētā Polijā svētdien tiek atzīmēti simts gadi kopš neatkarības atjaunošanas.

Polijas prezidents Andžejs Duda pirms ceremonijām sacīja, ka Neatkarības diena Polijā tiks atzīmēta ar "lepnumu un prieku".

Tikmēr Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis uzrunā tautai sacīja, ka Polija var lepoties ar to, ka savā nemierīgajā vēsturē izturējusi "cilvēcīguma, upurēšanās un solidaritātes pārbaudījumu".

Premjerministrs sacīja, ka poļiem būtu jāapvienojas un jāapņemas padarīt Poliju par stiprāku un laimīgāku valsti.

Neatkarības dienas svinību ietvaros valsts augstākās amatpersonas nolikušas ziedus pie pēdējā trimdas valdības prezidenta Rišarda Kačorovska kapa un pieminekļiem, kas godina Polijas neatkarības tēvus, valstsvīrus un līderus Juzefu Pilsudski, Vincentu Vitosu, Romānu Dmovski un Ignaciju Paderevski.

Amatpersonas piedalījās arī katoļu baznīcas dievkalpojumā un sardzes maiņā pie Nezināmā karavīra kapa Varšavā.

Pasākumi par godu neatkarības atjaunošanas simtgadei, kas sakrīt ar Pirmā pasaules kara beigu simtgadi, notiks visā valstī, bet kulminācija būs gājiens Varšavā.

Jau ziņots, ka Polijas valdība un nacionālistu organizācijas, kas rīko ikgadējo Neatkarības gājienu, sestdien panāca vienošanos par kopīgiem svētdienas piemiņas pasākumiem.

Abas puses vienojās par abu pieteikto demonstrāciju - Neatkarības marša un Baltisarkanā gājiena – apvienošanu.

Par godu simtgadei notiks arī desmit kilometru skrējiens, kuram šogad pieteicies rekordliels cilvēku skaits 20 000. Visiem dalībniekiem izdalīti sarkani un balti krekli un starta līnijā viņi sastāsies tā, lai pēc krāsām izveidotu Polijas karogu.

Par godu svētkiem Polijas parlaments šodien atvērts apmeklētājiem. Varšavā uzceltas trīs lielas skatuves, kur notiks svētku koncerti. Arī Polijas vēstniecībās ārvalstīs šodien ir svētku diena.

Poļi savai simtgadei gatavojušies mēnešiem ilgi. Skolas Polijā un poļu kopienas ārvalstīs organizējušas izstādes un citus pasākumus.

Sestdien Varšavā aptuveni 40 000 cilvēku apmeklēja koncertu Nacionālajā stadionā, kur tika atskaņotas pēdējā gadsimta populārākās un nozīmīgākās poļu dziesmas un skaņdarbi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu