No Ķīnas līdz ASV: Latvijas simtgadi plaši atzīmēs arī ārpus valsts robežām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts "Manā dziesmā tu..." Mežaparka Lielajā estrādē.
XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts "Manā dziesmā tu..." Mežaparka Lielajā estrādē. Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts simtgadi ārvalstīs atzīmēs arī ar dažādiem Latvijas pārstāvniecību rīkotiem un atbalstītiem pasākumiem, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) informācija.

Vairākās valstīs simtgadi plānots atzīmēt jau 13.novembrī. Helsinkos, Somijas parlamentā, ar Latvijas vēstniecības Somijā atbalstu notiks seminārs "Pastāvēs, kas pārvērtīsies - Latvijas un Somijas attiecībām 100". Latvijas vēstniecība Zviedrijā 13.novembrī Stokholmā rīkos pieņemšanu ar ērģeļmūzikas koncertu un izstādi "Latvijas gadsimts".

Tāpat 13.novembrī ar Latvijas vēstniecības ASV atbalstu Ņujorkā viesosies un Svētās jaunavas Marijas baznīcā koncertturnejas laikā uzstāsies Latvijas Radio koris. Koris ASV uzstāsies arī vēl vairākās vietās citos datumos.

Tikmēr 14.novembrī Latvijas vēstniecība Lielbritānijā, Londonā, rīko svētku pieņemšanu diplomātiskajam korpusam un koncertu "Latvia 100", bet Pleskavā, Krievijā, notiks Latvijas konsulāta Pleskavā simtgades svinību pasākums.

Arī Latvijas vēstniecībā Ēģiptē un Latvijas vēstniecībā Kazahstānā 14.novembrī gaidāma pieņemšana. Savukārt Latvijas vēstniecība Uzbekistānā pieņemšanā Taškentā plāno atskaņot latviešu tradicionālo mūziku.

Savukārt svinības 15.novembrī Tbilisi rīkos Latvijas vēstniecība Gruzijā, bet Latvijas vēstniecība Itālijā simtgadi šajā dienā atzīmēs ar pieņemšanu, kā arī Dziesmu un Deju svētku prezentāciju Romā. Tikmēr Latvijas vēstniecība Austrijā savās telpās Vīnē rīkos svinīgu pieņemšanu un koncertu. Pieņemšanu šajā dienā rīkos arī Latvijas vēstniecība Indijā.

15.novembrī arī Latvijas vēstniecība Baltkrievijā šīs valsts galvaspilsētā Minskā plāno rīkot pieņemšanu. Latvijas vēstniecība Lietuvā šajā datumā plāno rīkot pieņemšanu Viļņā, Lietuvas Nacionālā muzeja Dižkunigaišu pilī.

Sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Francijā Baltijas valstis no 15.novembra ir goda viesu statusā festivālā "Les Boreales" Normandijas reģionā. Tāpat no 15.novembra Rihimaki, Somijā, būs iespēja aplūkot izstādi "Arta Nīmāna izstāžu cikls Latvijas simtgadei", ko atbalsta Latvijas vēstniecība Somijā.

No 16.novembra simtgades svinības norisināsies Milvoki, ASV. Šajā datumā svinības plānotas arī Čehijā, Nāhodā, kur ar Latvijas vēstniecības Čehijā atbalstu notiks klasiskās mūzikas koncerts. Savukārt Tallinā notiks kamerorķestra Sinfonietta Rīga koncerts, bet Veras pilsētā grupas "Dagamba" koncerts. Simtgades valsts svētku koncerts un pieņemšana 16.novembrī plānota arī Somijā, Helsinkos.

17.novembrī pieņemšana par godu simtgadei notiks Ženēvā. Svinības plānotas arī Nīderlandē, Hāgā. Kā arī Hamburgā un Berlīnē, Vācijā. Dienu pirms 18.novembra Latvijas vēstniecība Lielbritānijā rīkos svinīgu pasākumu tautiešiem Londonā. Arī Īrijā simtgadi atzīmēs jau 17.novembrī.

18.novembrī simtgadi dažādi plānots atzīmēt ASV un Kanādas pilsētās, tajā skaitā Mineapolē, Edmontonā un Vinipegā. Latvijas vēstniecībā Tallinā simtgadi plāno atzīmēt ar kopīgu himnas dziedāšanu, bet Tartū ar vēstniecības atbalstu būs pieejama bezmaksas Igaunijas Nacionālā muzeja apmeklēšana, kā arī uzstāsies grupa "Auļi". Savukārt Grācā, Austrijā un Spānijā, Toledo pilsētā notiks svētku koncerts, bet Austrālijā svētku pasākums šajā datumā notiks Kanberā.

Dažādi vēstniecību atbalstīti un rīkoti pasākumi citviet norisināsies arī pēc 18.novembra, novembrī un decembrī, tajā skaitā Norvēģijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Lielbritānijā, Polijā, Portugālē, Indijā, Austrālijā, Apvienotajos Arābu Emirātos un Ķīnā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu