Stoltenbergs: ES centieni aizsardzības jomā nedrīkst kaitēt transatlantiskajām saitēm (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ASV prezidents Donalds Tramps Elizejas pilī Parīzē tiekas ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu
ASV prezidents Donalds Tramps Elizejas pilī Parīzē tiekas ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu Foto: AFP/Reuters/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien brīdināja, ka Eiropas Savienības (ES) centieni aizsardzības jomā nedrīkst kaitēt transatlantiskajām saitēm, šādu nostāju paužot pēc tam, kad ASV un Francijas prezidentu Donalda Trampa un Emanuela Makrona starpā par aizsardzības jautājumiem bija izraisījušās domstarpības.

Tramps piektdien tviterī bija norādījis, ka Makrona aicinājumi izveidot "reālu Eiropas armiju" ir aizvainojoši.

ASV līderis kritiku pauda pēc tam, kad Makrons bija izteicies par nepieciešamību izveidot Eiropas armiju, kā arī norādījis, ka ASV, kā arī Krievija un Ķīna ir drauds Eiropas drošībai.

Konkrēti neminot Makrona aicinājumus izveidot Eiropas armiju, Stoltenbergs sacīja, ka pozitīvi vērtē centienus spēcīgākas ES labā, kas stiprina NATO.

Tomēr viņš brīdināja Eiropas dalībvalstis pret alianses darba dublēšanu un saišu ar ASV apdraudēšanu.

"Lielāki Eiropas centieni aizsardzības jomā ir lieliski, bet tie nedrīkst apdraudēt transatlantisko saišu spēku," forumā Berlīnē sacīja Stoltenbergs.

"Šeit runa daļēji ir par saturu, bet daļēji arī par uztveri, jo uztverei ir nozīme."

"Ja mēs pārāk daudz lietojam tādas frāzes kā, piemēram, "stratēģiskā autonomija", tad tas izklausās, ka jūs grasāties šīs lielās stratēģiskās lietas darīt vieni, un man nešķiet, ka tas būtu gudri."

"Divi pasaules kari un Aukstais karš mums ir iemācījuši to, cik svarīgi ir darīt lietas kopā."

Ja Eiropas sabiedrotie to vēlās, tie var NATO ietvaros veikt operācijas ar ASV vai bez, sacīja Stoltenbergs.

Tomēr viņš iebilstu pret to, ka ES attīsta struktūras, kas dublē alianses darbu.

"Realitāte ir tāda, ka mums ir nepieciešama viena spēcīga un spējīga komandstruktūra, mēs šos resursus nevaram sadalīt divās daļās," uzsvēra NATO vadītājs.

Tramps vairākkārt pārmetis NATO Eiropas dalībvalstīm, arī Vācijai, ka tās neievēro alianses noteiktos militāro tēriņu mērķus.

Savukārt Makrons svētdien pārraidītā intervijā sacīja, ka Eiropai nevajadzētu palielināt aizsardzības budžetus, lai iegādātos ASV ražotu bruņojumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu