40,2% Latvijas iedzīvotāju labprātāk izvēlas pakalpojumus saņemt elektroniski

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Gandrīz puse jeb 40,2% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju labprātāk izvēlas pakalpojumus saņemt elektroniski, liecina 2018. gada e-indeksa rezultāti.

Klātienē valsts pakalpojumus izvēlas saņemt 18,9% iedzīvotāju, savukārt visretāk iedzīvotāji izmanto tādus informācijas kanālus kā pasts vai telefons.

Kā liecina šā gada e-indeksa rezultāti, iedzīvotāji priekšroku dod pakalpojumu saņemšanai elektroniski, tā ietaupot gan savu laiku, gan iestāžu resursus. Pērn pakalpojumi elektroniski sniegti divreiz biežāk nekā klātienē, turklāt šis skaits pēdējos gados pieaug. E-indeksa rezultāti atklāj, ka to sekmē arī iestāžu proaktīvā rīcība, mudinot iedzīvotājus izmantot e-pakalpojumus, atgādinot par tiem e-pastos, pakalpojuma sniegšanas vietnēs, kā arī uzreiz piedāvājot saistītos pakalpojumus.

Pēc e-indeksa rezultātiem secināts, ka vairāk nekā 95% pakalpojumu elektroniski sniegti Iepirkumu uzraudzības birojā, Iekšlietu ministrijas informācijas centrā, Dabas aizsardzības pārvaldē un Tiesu administrācijā.

Tāpat e-indeksa dati liecina, ka elektronisko dokumentu īpatsvars pār papīra dokumentiem turpina pieaugt jau kopš e-indeksa mērījuma uzsākšanas 2014. gadā, un 2017. gadā ir sasniedzis jau 39%. Savukārt pilnībā e-dokumentu aprite ir ieviesta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, bet Pārresoru koordinācijas centrā, Maksātnespējas administrācijā un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā e-dokumenti veido vismaz 85% no kopējā dokumentu skaita.

Rezultāti e-indeksa mērījumā noskaidroti, analizējot vairākus faktorus - klientu apkalpošanu un atbalstu, atvērto datu pieejamību, pakalpojumu nodrošināšanu, saziņu ar sabiedrību un līdzdalību, kā arī iestādes iekšējos procesus un savstarpējo sadarbību.

Mērījumu veica neatkarīgi eksperti, izmantojot gan iestāžu pašvērtējuma anketas, gan arī automātisko rādītāju datus un ekspertu novērtējumu. Šī gada e-indeksa mērījumā piedalījās 92 valsts iestādes, tai skaitā 12 ministrijas.

Kā liecina "Eindekss.lv" mājaslapā publiskotā informācija, Latvijas e-indekss ir e-vides novērtējums valsts pārvaldes institūcijās un pašvaldībās. Tas sniedz priekšstatu par valsts iestādes un pašvaldības izmantoto mūsdienu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sniegtos risinājumus, lai veicinātu sniegto pakalpojumu kvalitāti un pieejamību iedzīvotājiem un komersantiem.

E-indeksa sadarbības partneri ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Lielo pilsētu asociācija, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija un telekomunikācijas uzņēmums "Lattelecom".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu