Top 10 arhitektūras objekti, kurus vērts apskatīt gaismas festivālā “Staro Rīga”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

No 2018. gada 16. līdz 19. novembrim norisināsies viens no Latvijas valsts simtgades krāšņākajiem pasākumiem – 11. gaismas festivāls “Staro Rīga”. Ieskaties, kādiem arhitektūras objektiem ir vērts nepaiet garām.

Izgaismotā Gaismas pils

Tāpat kā citus gadus, arī šogad gaidāms neatkārtojams Latvijas Nacionālās bibliotēkas fasādes un vides izgaismojums.

Foto: Publicitātes foto/staroriga.lv

Ministru kabineta ēka Latvijas krāsās

Ministru kabineta ēkas izgaismošanas projektā “Mosties!” iesaistījies Latvijā populārs mākslinieks, apliecinot mūsu – ikviena Latvijas iedzīvotāja – atbildību par sevi, līdzcilvēkiem un savu valsti. Tā būs unikāla un ritmiska gaismas un mūzikas saspēle, kas pārsteigs ikvienu skatītāju.

“Skaņgaisma” Esplanādē

Elektrum objekts aicina novērot, kā skaņa pārtop gaismā. Festivāla apmeklētāju dziedātā skaņa šajās dienās pārtaps gaismā un uzmirdzēs Gaismas pils – Latvijas Nacionālās bibliotēkas virzienā. Kādēļ turp? Jo „Skaņgaisma” ir tapusi Elektrum projekta “Izdziedam” 100 ietvaros, kas tiek veidots kā dāvana Latvijai simtgadē.

Gada garumā ikvienam ir bijusi iespēja izdziedāt iemīļotas latviešu dziesmas un dāvāt tās Latvijai. „Skaņgaisma” ir pēdējā iespēja simtgades svinību ietvaros ierakstīt savu balsi vēsturē un dāvāt to Latvijai. Vietnē www.izdziedam100.lv tapusī digitālā kopdziesma novembra beigās tiks dāvāta Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, kur to nākotnē varēs atrast un noklausīties mūsu bērni un mazbērni.

“Dvēseles spogulis” Jaņa Rozentāla laukumā

“Staro Rīga” ietvaros Jaņa Rozentāla laukumā būs apskatāma vēl nebijusi Elitas Patmalnieces mākslas darbu instalācija ar gaismas elementiem.

Latvijas Banka

Šogad gaismas festivālā "Staro Rīga 2018" pirmo reizi gaismas stāsts būs vērojams uz Latvijas Bankas centrālās ēkas fasādes K. Valdemāra ielā 2A. Aizraujošā 3D projekcijas raisītā piedzīvojumā tiks izstāstīts Latvijas centrālās bankas stāsts – kādas apstākļu sakritības, kādi spēki un norises ļāva tapt Latvijas valstij un vēlāk likumsakarīgi arī tās finanšu sistēmai; ko katram no mums nozīmē Latvijas Bankas darbs šodien un rīt; kāda ir tautas dzejnieka Raiņa saistība ar zeltu un simbolu, ko reizēm mīļi saucam arī par Mildu?

Foto: Publicitātes foto/staroriga.lv

Zirgu iela Vecrīgā

Zirgu ielā varēs nonākt no vienas pasaules vai realitātes otrā – paplašinātajā realitātē, kas kļūst redzama viedierīcēs ar lietotni SAN. Ielas posms ar gaismas sienu portāliem no Līvu laukuma līdz Doma laukumam pārvērtīsies par virtuālu nākotnes pilsētu, kurā nav ierobežojumu arhitektu un iedzīvotāju iztēlei. Tajā ēkas slejas kilometriem augstu, nedarbojas parastie gravitācijas likumi un ir iespējams nonākt vēl citās jaunradītās virtuālās pasaulēs, kas pastāv paralēli reālajai.

Foto: Publicitātes foto/staroriga.lv

Saeimas nams

Blakus Saeimas namam gaismas objekta “Pie Latvijas šūpuļa” centrā ir vienīgā vizuālā valsts proklamēšanas liecība – Viļa Rīdzenieka fotogrāfija “Latvijas Republikas proklamēšana 1918.gada 18.novembrī Rīgā” -, kas laika gaitā kļuvusi par mūsu valsts dibināšanas simbolu.

Centrāltirgus Nēģu laukums

Par godu Centrāltirgus 88. dzimšanas dienai un Latvijas simtgadei apmeklētājiem tiek piedāvāts iekāpt “Laika mašīnā”, liela izmēra kaleidoskopā ar kustīgu fonu, ko nodrošina LED ekrāns. Pirms došanās iekšā apmeklētāji var izvēlieties, uz kuru no Centrāltirgus vēstures posmiem vēlas doties.

Kaleidoskops piedāvā iespēju cilvēkam atrasties kādā Centrāltirgus vēsturiskā bildē, blakus ēkām vai iekšā kādā no paviljoniem. Ar efektu, ko sniedz videomateriālu izmantošana kaleidoskopā, apmeklētājam tiek dota iespēja pastaigāties kādā no Centrāltirgus vēsturiskajiem brīžiem. Apmeklētājiem, kas alkst pēc komiskāka varianta, tad ir iespējams izvēlēties arī kādu dārzeni vai augli fonā.

AS “Latvenergo” ēka Pulkveža Brieža ielā

AS “Latvenergo” līdzdarbojas gaismas festivāla “Staro Rīga 2018” akcijā “Rīgas karnevāls” ar izgaismotu administratīvo ēku Pulkveža Brieža ielā 12, Rīgā. Lai ikvienu skatītāju uzlādētu pozitīvi, sniedzot enerģiju un dzīvesprieku krāsainām emocijām.

Starptautiskā lidosta Rīga

“Dzimuši Latvijā” ir īpašs lāzerprojekcijā veidots stāsts par astoņām izcilām personībām, kuru darbi, idejas, sasniegumi un talants ir atstājuši neizdzēšamas pēdas ne tikai Latvijā, bet arī plašajā pasaulē – kinorežisors un kino teorētiķis Sergejs Eizenšteins, gleznotājs Marks Rotko, filozofs Jesaja Berlins, aviokonstruktors Kārlis Irbīte, vieglatlēts un šķēpmetējs Jānis Lūsis, bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, latviešu disidente Lidija Lasmane-Doroņina un komponists Pēteris Vasks.

Foto: Publicitātes foto/staroriga.lv

Par festivālu "Staro Rīga 2018"

11. gaismas festivāls “Staro Rīga 2018” ir viens no Latvijas valsts simtgades pasākumiem, kas notiks Rīgā no 16. līdz 19. novembrim no plkst. 17.00 līdz 23.00. Festivāla tēma ir “Augšām cēlās Gaismas pils”, kas noslēdz iepriekšējos gados iesākto Ausekļa un Jāzepa Vītola darba “Gaismas pils” rosināto tetraloģijas tematisko ķēdi – “Gaismu sauca” (2015), “Gaisma ausa” (2016) un “Uz zvaigznēm” (2017).

Kopš 2008. gada festivāls turpina tradīciju sveikt Latviju dzimšanas dienā, vairojot gaismu un dzīvespriecīgu kopības sajūtu, izgaismojot Rīgas ielas un vēsturiskās ēkas, tiltus un pieminekļus, parkus, laukumus un pagalmus. Festivāla laikā rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti aplūkot unikālus mākslas darbus un gaismu izrādes, kas ļauj ieraudzīt pazīstamas pilsētas vietas jaunā gaismā. Kā ierasts, vairums objektu būs koncentrēti Vecrīgā un pilsētas centrā, aplūkojami un izstaigājami kājām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu