Bordāns joprojām redz sadarbības potenciālu starp valdības veidošanas sarunās iesaistītajām partijām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Ministru prezidenta amata kandidāts Jānis Bordāns (JKP) joprojām redz sadarbības potenciālu starp valdības veidošanas sarunās iesaistītajām partijām.

Politiķis norādīja, ka savstarpējās sarunās ir iespējams veidot sadarbību, nevis konfliktu. Viņš pauda, ka šis potenciāls nav izsmelts un Jaunā konservatīvā partija (JKV) varot argumentēti pierādīt, kāpēc jāsadarbojas pašlaik valdības veidošanas sarunās iesaistītajām partijām.

Viņš arī vērsa uzmanību, ka ir pieredzējis dažādas viedokļu maiņas, situācijas, kad politiķi tuvinās un attālinās viens no otra, izmanto dažādu retoriku.

Vaicāts, vai šodienas sarunas tuvināja vai attālināja valdības izveidošanu, Bordāns atbildēja, ka, iespējams, tās atsevišķām partijām palīdzēs lēmuma pieņemšanā par būšanu vai nebūšanu valdībā. Reizē kopējā sarunu virzība vedot tuvāk valdības sastādīšanai, uzskata politiķis.

Komentējot izskanējušos viedokļus par JKP piedāvājuma pārāk lielajām izmaksām, premjera amata kandidāts norādīja, ka valdības deklarācijas projektā ir iekļauti arī kolēģu solījumi.

Bordāns norādīja, ka pusgada laikā var panākt, ka valdība "izdara pagriezienu pareizā virzienā". Politiķis arī vērsa uzmanību, ka nepieciešams atbalstīt sociālo jomu, nevis kādus nepārdomātus projektus.

Premjera kandidāts arī pauda pārliecību, ka būtu iespējams līdz 1.janvārim pieņemt valsts budžetu. To varētu panākt, iekļaujoties Valsts prezidenta noteiktajā termiņā par vienošanās panākšanu par valdības izveidošanu.

Kā ziņots, atsevišķi valdības veidošanas sarunās iesaistītie politiskie spēki ir norādījuši uz JKP topošās valdības darbu plāna lielās izmaksas.

Ņemot vērā šīs lielās izmaksas, ir jābūt konceptuāli citai valdības deklarācijai, uzskata apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) līderis Daniels Pavļuts. Pēc partiju tikšanās Pavļuts žurnālistiem pauda, ka gan pamatbudžeta, gan speciālā budžeta izmaksas lēšamas vismaz ap 1,7 miljardiem eiro. Tātad šobrīd JKP piedāvātajā valdības deklarācijas projektā iekļautie solījumi nav izpildāmi, norādīja Pavļuts.

Līdzīgi arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētājs Raivis Dzintars otrdien žurnālistiem sacīja, ka JKP piedāvājumā par valdības darbiem ierakstīti neizpildāmi solījumi.

Pēc tikšanās ar Finanšu ministrijas ekspertiem var konstatēt, ka JKP piedāvātajā darba plānā ierakstīts tas, kas nav izpildāms, akcentēja politiķis, piebilstot, ka šo solījumu īstenošanai nepieciešami 1,7 miljardi eiro. Savukārt atbildes par to, kur ņemt šādus līdzekļus, neesot.

Pašlaik valdības veidošanas sarunās ir iesaistīti pieci politiskie spēki - JKP, "KPV LV", "Attīstībai/Par!", nacionālā apvienība un "Jaunā Vienotība".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu