FM: Līdzšinējās valdības prioritātēm nepieciešami 222 miljoni eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saeimas deputāti Jānis Bordāns (no labās), Krišjānis Feldmans un Normunds Žunna pirms 13. Saeimas rudens sesijas pirmās sēdes.
Saeimas deputāti Jānis Bordāns (no labās), Krišjānis Feldmans un Normunds Žunna pirms 13. Saeimas rudens sesijas pirmās sēdes. Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdzšinējās valdības prioritātēm nākamgad nepieciešami 222 miljoni eiro, politiķus otrdien informējuši Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) politiķis Krišjānis Feldmans šodien žurnālistiem pēc sarunas ar FM pārstāvjiem teica, ka nākamgad kā "vecās valdības mantojums palikuši nesegti nepieciešamie izdevumi 222 miljoni eiro". Politiķis pauda, ka tas viņam bijis pārsteigums. "Tās saistības, ko uzņēmusies aizejošā Māra Kučinska (ZZS) valdība, pašlaik būs jārisina jaunajai valdībai," pauda politiķis.

Avoti Finanšu ministrijā skaidroja, ka tie ir prioritārie pasākumi, par kuriem iepriekš, pirms vēlēšanām ir panākta politiskā vienošanās, bet par līdzekļu piešķiršanu vēl nav pieņemti attiecīgi lēmumi, līdz ar to par tiem būs jālemj nākamajai valdībai. Lielākā daļa no šiem pasākumiem ir rekomendējoši, bet saskaņā ar likumu jāpilda Satversmes tiesas (ST) spriedums attiecībā uz tiesnešu atalgojumu un pagarinātā normālā darba laika atcelšanu mediķiem.

Lauvas tiesa no šīs summas jeb 103,6 miljoni eiro nepieciešami darba samaksas palielinājumam ārstniecības personām, tai skaitā 16,1 miljons eiro pagarinātā normālā darba laika atcelšanai, ko paredz ST spriedums, žurnālistus ar konkrētajiem cipariem iepazīstināja JKP politiķis Gatis Eglītis.

Tāpat 41,3 miljoni eiro nepieciešami, lai izmaksātu likumā noteikto pabalstu Iekšlietu ministrijas sistēmas un Ieslodzījumu vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi. Attiecīgais pabalsts triju mēnešalgu apmērā minētajām personām pienākas pēc katriem pieciem gadiem.

26,9 miljoni eiro vajadzīgi dotācijai zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem un kompensācijai par dzelzceļa infrastruktūras lietošanu. Savukārt līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem paredzēts prasīt 21,8 miljonus eiro.

Valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksu nodrošināšanai nepieciešami 11,5 miljoni eiro. Atbilstoši ST spriedumam efektīvas tiesnešu atalgojuma sistēmas nodrošināšanai nepieciešami 8,9 miljoni eiro.

Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" rekomendētajiem pasākumiem nepieciešami seši miljoni eiro, savukārt diasporas atbalsta pasākumiem vajadzīgs 2,1 miljons eiro.

Kā norādīja aizejošās Kučinska valdības preses sekretārs Andrejs Vaivars, atalgojuma palielināšana mediķiem ir nepieciešama arī saskaņā ar veselības nozarē notiekošajām reformām, savukārt tiesnešu atalgojuma palielināšana ir obligāta ST sprieduma dēļ. Viņš piebilda, ka attiecīgā naudas summu būtu iekļauta valsts budžetā, ja pašreizējā valdība pēc vēlēšanām būtu varējusi turpināt veikt budžeta izstrādi.

Savukārt FM iepriekš norādījusi, ka 15.oktobrī Eiropas Komisijai iesniegts valdības apstiprinātais Vispārējās valdības budžeta plāna projektu 2019.gadam, kas ietver prognozētos ieņēmumus un izdevumus, kas atbilst pēdējām makroekonomiskajām prognozēm un visiem lēmumiem, kas pieņemti līdz septembra beigām.

Cita starpā FM skaidroja, ka budžeta plānā būtisks finansējums ir ieplānots veselības reformai - 154 miljonu eiro apmērā, kopumā nodrošinot finansējumu veselībai pāri par 1 miljardu eiro. Tāpat, budžetā iestrādāts nozīmīgs algu pieaugums medicīnas personālam un rasts finansējums pagarinātā normālā darba laika atcelšanai, uzsvēra FM.

Kā ziņots, par valsts budžeta 2019.gadam virzību Saeimā būs atbildīga vēl gaidāmā jaunā valdība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu