Merkele: nacionālisms un egoisms nedrīkst vēlreiz gūt virsroku Eiropā (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vācijas kanclere Angela Merkele
Vācijas kanclere Angela Merkele Foto: EPA/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele otrdien ar Eiropas Parlamenta deputātiem un Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru Strasbūrā diskutēja par Eiropas nākotni.

“Iecietība ir Eiropas dvēsele un viena no tās pamatvērtībām,” sacīja Merkele, norādot, ka pēdējo gadu laikā dvēsele daudz cietusi no tādiem izaicinājumiem kā finanšu krīze, terorisms, karadarbība Eiropas kaimiņos, migrācija, digitalizācija un klimata pārmaiņas.

Stāties pretī šiem izaicinājumiem iespējams tikai tad, ja Eiropa rīkosies vienoti un ja “mēs citu intereses un vajadzības vērtēsim tikpat augstu kā savas. Solidaritāte balstās iecietībā, un tā ir Eiropas spēks. Tā ir daļa no mūsu DNS, un tā nozīmē nacionālā egoisma pārvarēšanu.”

Mazinot tiesiskumu vai vārda brīvību vienā valstī, tas ir uzbrukums šīm vērībām visā Eiropas Savienībā - arī to nozīmē solidaritāte, norādīja Vācijas kanclere. Viņa arī piebilda, ka “tiecoties risināt problēmas ar jaunu parādu palīdzību, tiek pārkāptas esošās saistības un tiek apšaubīti eirozonas pamati.”

Lai tiktu sadzirdēta globalizētā pasaulē, “Eiropai savs liktenis ciešāk jāņem savās rokās, jo laiks, kad varēja pilnībā paļauties uz citiem, ir pagājis,” teica Merkele. Līdzās NATO izveidojot Eiropas armiju, “mēs pasaulei parādītu, ka starp Eiropas valstīm vairs nekad nebūs kara.”

Viņa arī uzsvēra, ka Eiropai ļoti būtiska ir arī ekonomikas izaugsme, pētniecība un inovācijas. Tāpat kanclere norādīja, ka nepieciešama uzticama ārējo robežu apsardzība un vienota Eiropas patvēruma piešķiršanas sistēma.

“Eiropa ir mūsu labākā cerība uz mieru, pārticību un labu nākotni. Mēs nedrīkstam šo iespēju izlaist no rokām, mēs to esam parādā paši sev, iepriekšējām un nākamajām paaudzēm. Nacionālisms un egoisms nedrīkst vēlreiz gūt virsroku. Iecietība un solidaritāte ir mūsu nākotne. Nākotne ir cīņas vērta,” viņa sacīja savas uzrunas noslēgumā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu