Rīgā apskatāma jaunā igauņu grafiķa Tomasa Kūsinga izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tomass Kūsings (Toomas Kuusing)
Tomass Kūsings (Toomas Kuusing) Foto: ToomasKuusingART/Facebook

"Kamergalerija" (11. novembra krastmalā 35) ielūdz uz jaunā igauņu grafiķa Tomasa Kūsinga (Toomas Kuusing) izstādes "Common people" atklāšanu. Tā notiks jau trešdien, 14. novembrī plkst. 18.30.

Izstādes nosaukumu "Common People" var tulkot kā vienkārši ļaudis jeb ikdienišķi cilvēki. Tā sauc izstāžu sēriju, ar kuru igauņu mākslinieks Tomass Kūsings apceļo dažādas izstāžu zāles. Šajā izstādē skatāmi darbi, kas aptver periodu no 2015. līdz 2018. gadam. 

Tomass Kūsings darbojas grafikas un glezniecības laukā un abas šīs mākslinieka rokraksta šķautnes tiks atspoguļotas arī izstādē “Kamergalerijā”. Mākslinieka darbi sastāv no fantāzijām, kas balstītas ikdienas dzīvē. Pirmajā brīdī tās var atgādināt absurdu fiksiju, kā arī asociēties ar kādu no mākslas vēstures ikonām, piemēram, Pītera Brēgela gleznām vai Hieronīma Bosa gravīrām. Tomēr darbu tematika ir nopietna un sižeti cieši saistīti ar realitāti. Lai pasargātu darbus no pārāk drūmas un tumšas noskaņas, tie apvīti ar naivos jokos dzimušu humoru, kas piešķir tiem grotesku, ironiju un sociālo kritiku. Estētiskajā valodā Tomasa Kūsinga grafikas tāpat kā gleznas caurvij detaļu pārpilnība.

Tomass Kūsings "Ētera dzērāji" 45x50cm, linogriezums. 2018
Tomass Kūsings "Ētera dzērāji" 45x50cm, linogriezums. 2018 Foto: publicitātes

Tomass Kūsings studējis Academia Grata Pērnavā, Igaunijā. Beidzis Igaunijas Mākslas akadēmiju, iegūstot maģistra grādu. Kopš 2001. gada pieder starptautiskai mākslinieku apvienībai NON GRATA. Piedalījies performancēs un izstādēs Eiropā, Āzijā un Amerikā. Kopš 2002. gada piedalījies grupas izstādēs Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Somijā, Zviedrijā, Vācijā, Slovākijā, Rumānijā, Armēnijā, Krievijā, Bulgārijā, Itālijā Francijā, Anglijā, Ķīnā, ASV, Čīlē, Austrālijā Dienvidkorejā, Kubā, kā arī notikušas virkne personālizstādes. Tomasa Kūsinga darbi eksponēti izstādēs starptautiskā grafikas festivāla Printmaking IN ietvaros Rīgā.

“Kamergalerija” ir jauna izstāžu platforma, kurā galvenā loma pieder grafikai. Tā atrodas 11. novembra krastmalā 35, Mākslinieku nama 5. stāvā, 81. telpā. Ieeja bez maksas

Izstādi organizē biedrība “Grafikas kamera”. Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds Latvijā un Igaunijas Kultūrkapitāla fonds, kā arī biedrība “Free Riga”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu