Noskaties jauno animatoru stāstu par sarkanbaltsarkano karogu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Cik sena ir sarkanbaltsarkanā karoga vēsture, ko tas pieredzējis un kāpēc simbolizē valsts brīvību, sarunā ar mazu zēnu Jēkabu stāsta pats Karogs. Runāto multfilmā atainojuši Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas un Tehniskās jaunrades nama “Annas 2” skolēni profesionālas animatores Ilzes Ruskas vadībā. 

Radošajā animācijas nometnē un nodarbībās topošie mākslinieki izzināja multiplikācijas tapšanu, izmēģināja dažādas tehnikas un apguva profesionālos paņēmienus.

Noskaties animācijas filmu!

Valmierai ir būtiska loma Latvijas kā brīvas valsts izveides ceļā. 1916. gada otrajā pusē pēc pedagoga Jāņa Lapiņa zīmēta meta Valmieras bērnu patversmes skolotāja Marianna Straumane uzšuva sarkanbaltsarkanu karogu. Valmierā darinātais karogs (sarkanbaltsarkans ar saulīti) bija pirmais zināmais latviešu nacionālais karogs, kas ir saglabājies līdz mūsdienām un aplūkojams Cēsu Vēstures un mākslas muzejā. Jau 1917.gadā Valmierā, klātesot un ar referātu uzstājoties agronomam Kārlim Ulmanim, tika pieņemta rezolūcija par Latvijas autonomijas un pašnoteikšanās tiesībām. 1918.gada 18.novembrī Latvju operas namā Latvijas valsts proklamēšanas svinīgajā sēdē piedalījās arī valmieriešu delegācija, esot vieni no pirmajiem ziedotājiem Latvijas valsts idejas atbalstam. Tajā pašā dienā Valmierā, vācu okupācijas varu apmānot, ka tiek rīkota sporta biedrības pilnsapulce, Dr. Georgs Apinis ar domubiedriem atklāja klātesošajiem, ka ir proklamēta Latvijas valsts, pirmo reizi Valmierā nacionālo karogu paceļot kā valsts karogu un dziedot jaunās valsts himnu “Dievs, svētī Latviju”. 

“Varbūt karoga dzimtene ir Rīga, varbūt visa Vidzeme, varbūt katra latvieša sirds. Arī tava. Kamēr ir atmiņas, ir stipra tauta, tai ir nākotne. Karoga stāsts nebeidzas,” animācijas filmā uzsver Karogs, ko ierunājis aktieris Gundars Āboliņš. Savukārt mazā Jēkaba balss ir vienam no multfilmas veidotājiem – animācijas studijas audzēknim Gustavam Šķudītim. Stāstu par Latvijas valsts nacionālā karoga vēsturisko attīstību saistošu dažāda vecuma skatītājiem veidojusi filmas scenārija autore Evita Ašeradena, dramaturģe, Valmieras Drāmas teātra direktore.

Filmiņa tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Valmieras pilsētas pašvaldības, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas, Tehniskās jaunrades nama “Annas 2” un animatores Ilzes Ruskas atbalstu.  

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu