ANO Drošības padome atceļ Eritrejai noteiktās sankcijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs Foto: AFP / Scanpix

ANO Drošības padome trešdien vienbalsīgi atbalstījusi Eritrejai noteikto sankciju atcelšanu, šādi paužot atzinību par progresu, kas panākts miera centienos Eritrejas un tās kaimiņvalstu starpā.

Drošības padomes 15 dalībvalstis atbalstīja Lielbritānijas izstrādāto rezolūciju, kas paredz nekavējoties atcelt bruņojuma embargo, ceļošanas aizliegumus, aktīvu iesaldēšanu un mērķsankcijas, kuras ANO noteica teju pirms desmit gadiem.

Jūlijā Etiopija un Eritreja parakstīja miera līgumu, oficiāli izbeidzot divdesmit gadu ilgušo konfrontāciju un atjaunojot diplomātiskās attiecības. Abas valstis sarāva visas saites pēc 1998.-2000. gada robežkara, kurā dzīvību zaudēja desmitiem tūkstoši cilvēku.

Diplomātiskais atkusnis sākās jūnijā, kad jaunā reformistu līdera vadībā Etiopija paziņoja, ka pilnībā akceptē iepriekš noraidītā miera līguma nosacījumus.

Etiopijas vēstnieks ANO pauda gandarījumu par sankciju atcelšanu, sakot, ka šis solis iezīmē "jaunu nodaļu attiecību normalizācijas ceļā" šajā Āfrikas reģionā.

ANO rezolūcijā Eritreja mudināta noregulēt robežstrīdu ar kaimiņvalsti Džibutiju. Abas valstis jau septembrī vienojās strādāt izlīguma virzienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu