Pabriks: Pašreiz manis virzīšana premjera amatam nav aktuāla (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Partiju apvienības Attīstībai/Par! deputāts Artis Pabriks.
Partiju apvienības Attīstībai/Par! deputāts Artis Pabriks. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pēc tam, kad Jānim Bordānam (JKP) neizdevās izveidot jaunu valdību, partijām ir jāveic jaunas konsultācijas, šorīt Latvijas Radio sacīja "Attīstībai/Par" premjera amata kandidāts Artis Pabriks, uzsverot, ka pašreiz viņa virzīšana šim amatam nav aktuāla.

Savukārt cits AP līderis - Juris Pūce - telekanālā LNT paskaidroja, ka Pabrika kandidatūra nav atmetama pilnībā, bet gan par to nav aktuāli runāt tieši pašreiz, jo nav notikušas partiju sarunas, kurās būtu noskaidrotas politisko spēku aktuālās pozīcijas un precizēts, vai nav savilktas kādas jaunas "sarkanās līnijas".

Pūce apgalvoja, ka AP esot gatava apspriest jebkādu valdības modeli, un, ja nav iespējams vienoties par Pabrika vadītu valdību, tad ir jāvienojas par kādu citu kandidātu.

Par to, kāpēc izgāzās Bordāna centieni izveidot valdību, Pabriks atkārtoti pauda AP viedokli, ka bijis vērojams paškritikas trūkums no valdības veidotāju puses, kas izpaudies kā uzstādījums, ka visi, kas nav ar mums, ir pret mums. Tāpat esot bijusi redzama "diezgan graujoša nekompetence", īpaši budžeta jautājumos, kā arī fanātiska vēlme pārņemt kontroli pār drošības struktūrām.

Pabriks uzskata, ka 13.Saeimas ietvaros ir iespējams izveidot labu valdību, ja partijas atmetīs negatīvo retoriku un strādās pie saturīga darba plāna. Viņš gan atturējās prognozēt, vai jauna valdība tiks izveidota vēl šogad. Pūce prognozēja, ka turpmākajā nedēļā vairāk sagaidāmas neformālas partiju konsultācijas divpusējā formātā.

Esošajā situācijā Pabrikam vislielākās bažas radot Bordāna un viena no "KPV LV" līderiem, Alda Gobzema personiskā sabloķēšanās, kuri, redzot, ka nevar izveidot savām vēlmēm atbilstošu valdību, varot mēģināt virzīties uz parlamenta ārkārtas vēlēšanām, turpinot iesākto retoriku.

Arī Pūce uzskata, ka ir iezīmējies zināms Bordāna-Gobzema bloks. Viņu savukārt vairāk uztraucot, vai pašlaik nav vērojama abu partiju - JKP un "KPV LV" - kopīga stratēģija uz to, lai valdībā ņemtu "Saskaņu". Ja tāds nav mērķis, tad domāju, ka valdību būs iespējams izveidot, piebilda politiķis.

Pūce pārmeta JKP zināmu divkosību paziņojumos, ka Bordāna valdības izveidi nobremzējušas vārdā nenosauktu ietekmīgu uzņēmēju intereses, bet tajā pašā laikā nevairoties no bloķēšanās kopā ar "KPV LV", kurai esot neskaidru uzņēmēju atbalsts.

Pabrika skatījumā, pašlaik esot vērojama partiju iesēšanās ierakumos un neesot redzama vēlme panākt vienam otram pretī.

Pabriks atzina, ka esošās "jauno" partiju politiskās stīvēšanās apstākļos premjera amata nomināciju var saņemt arī kāda no "vecajām" partijām - "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK vai "Jaunā vienotība", bet arī viņiem jau nebūšot viegli panākt partiju vienošanos par vienotu darbu valdībā.

Pūce pauda nostāju, ka vēl ir gana daudz laika jaunas valdības izveidei un "vēl nebūt neesam politiskā krīzē". Viņš cer, ka pēc valsts svētkiem partijas būs tik tālu izrunājušās, lai spētu prezidentam piedāvāt kādu valdības modeli.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu