Vējonis: Saeimā nepārstāvēta kandidāta nominēšana premjera amatam būtu ļoti riskanta (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimā nepārstāvēta kandidāta nominēšana Ministru prezidenta amatam būtu ļoti riskanta, izriet no Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paustā intervijā žurnālam "Ir".

Intervijā, kas notikusi vēl dienu pirms Vējoņa nominētā premjera amata kandidāta Jāņa Bordāna paziņojuma par nespēju izveidot iecerēto valdību, Valsts prezidents sacījis, ka "jebkura personas aicināšana no ārpuses ir pat ar vēl lielākiem riskiem, nekā mēģināt atrast starp tiem cilvēkiem, kas ir parlamentā". Prezidents paudis, ka gadījumā, ja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderim Bordānam neizdosies izveidot valdību, tad nākamais kandidāts, kuram tiks uzticēts šis uzdevums, noteikti nebūs "cilvēks no malas".

"Viņiem [Saeimā ievēlēto partiju pārstāvjiem] jāmēģina tomēr kaut kā, galu galā, mēs esam viņiem devuši mandātu. Jo arī jebkuram kandidātam no ārpuses būs problēma virzīt reformu jautājumus - ja viņam nebūs partiju atbalsta, mēs stagnēsim. Tagad jau ir bažas par stagnāciju. Jo, ja ir tik sadrumstalots parlaments, es neizslēdzu, ka atsevišķos jautājumos būs ļoti daudz diskusiju un līdz lēmumam varbūt nemaz nevarēs nonākt," intervijā žurnālam paudusi valsts pirmā persona.

Uz "Ir" jautājumu, vai apsver ārkārtas vēlēšanu iespēju, Vējonis otrdien atbildējis: "Es apsveru tikai un vienīgi iespēju pašreizējā brīdī, ka esošās partijas, par kurām esam vēlējuši, spēs vienoties."

Taujāts, vai tas nozīmē, ka pēc Bordāna nākamie kandidāti būtu vai nu apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) pārstāvis Artis Pabriks vai "KPV LV" pārstāvis Aldis Gobzems, prezidents atbildējis ar vārdiem "droši vien". "Ja neviena no šiem trijiem [Bordāna, Gobzema, Pabrika] nav, mums vēl paliek tie kandidāti, kas ir no tā sauktajiem vecajiem, kā bija priekšvēlēšanu periodā - jaunie spēki, vecie spēki. [Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Eiropas Parlamenta (EP) deputāta Roberta] Zīles, [Zaļo un zemnieku savienības pārstāvja, pašreizējā Ministru prezidenta Māra] Kučinska, ["Jaunās Vienotības" līdera, EP deputāta Krišjāņa] Kariņa kungs. Bet domāju, ka tik tālu nenonāksim."

Vaicāts, kuram dotu priekšroku, ja būtu jāizvēlas starp "KPV LV" premjera amata kandidātu Gobzemu, kura partija saņēmusi lielāku atbalstu Saeimas vēlēšanās, un AP premjera amata kandidātu Pabriku, kuram savukārt ir lielāka politiskā pieredze, Vējonis atbildējis, ka "pēc loģikas būtu jāskatās uz to, kam ir [lielāks] balsu skaits". Vienlaikus viņš norādījis, ka, sākotnēji izvēloties Bordānu, "galvenais kritērijs bija, ka kādam no viņiem ir jānāk ar piedāvājumu, kā redz vairākumu". Pēc prezidenta domām, politiķi Saeimā pirmo mēnesi "ir notranģierējuši un diemžēl, kādi bija pirmajā minūtē pēc vēlēšanu noslēgšanās, tādi paši bija arī pēc pirmās Saeimas sēdes".

Lūgts skaidrot, kāpēc jau sākotnēji uzsvēris, ka visiem premjerministra amata kandidātiem vajadzēs kvalificēties pielaidei valsts noslēpumam, Vējonis atzinis, ka viņam grūti iedomāties, ka premjeram nebūtu šādas pielaides, jo valdības vadītājam tā esot vajadzīga ik uz soļa. Pagaidām Vējonim neesot šaubu par to, ka kāds no viņa sākotnēji nosauktajiem trim iespējamajiem premjera amata kandidātiem varētu nesaņemt pielaidi valsts noslēpumam.

Runājot par iespējamiem jaunās valdības ministriem, Valsts prezidents paudis, ka labāk valdībā gribētu redzēt Saeimā ievēlētus cilvēkus. "Reputācijas jautājums jebkurā amatā ir svarīgs. Mans personīgais viedoklis - ja vēlētājs ir noskaņots pret politiķi, tas būtu jāņem vērā valdības vadītājam, izvēloties kandidātus. Tajā pašā laikā partijas, protams, uzstāj uz kādiem konkrētiem cilvēkiem, un tad tā ir valdības vadītāja izšķiršanās, vai viņš pakļaujas spiedienam," intervijā žurnālam sacījis Vējonis.

Kā ziņots, 7.novembrī Vējonis premjera amatam nominēja Bordānu, tomēr jau pēc nedēļas, 14.novembrī, Bordāns paziņoja, ka iecerēto valdību no piecām partijām viņam neizdosies izveidot. Pēc Bordāna uzklausīšanas Vējonis paziņoja, ka atsauks Bordāna nomināciju, bet sarunas par iespējamo nākamo kandidātu turpinās pēc valsts svētkiem. "Sagaidu, ka šo laiku politiskās partijas izmantos, lai turpinātu konsultācijas un meklētu kopsaucējus," norādīja Valsts prezidents.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu