Prāgā notiek plaši protesti pret korupcijā un nolaupīšanā apsūdzēto premjeru

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Čehijas galvaspilsētā Prāgā ceturtdien tūkstošiem cilvēku piedalījās protesta akcijā pret premjerministru Andreju Babišu pēc tam, kad premjera dēls bija apsūdzējis tēvu viņa nolaupīšanas organizēšanā.

Pret bijušo komunistu Babišu notiek izmeklēšana par Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu izkrāpšanu, bet viņam kā parlamenta deputātam ir imunitāte pret kriminālvajāšanu.

Viņš tiek apsūdzēts arī par sadarbību ar slepenpoliciju astoņdesmitajos gados, kad Čehoslovākijā valdīja komunistu režīms.

Premjera dēls no pirmās laulības Andrejs Babišs juniors ir paziņojis Čehijas medijiem, ka ar viņa tēvu saistīti cilvēki pērn ar spēku aizveduši viņu uz Krievijas anektēto Krimas pussalu, lai kavētu korupcijas izmeklēšanu pret premjeru.

Opozīcijas partijas šonedēļ mēģināja panākt parlamenta neuzticības balsojumu pret Babiša valdību.

Protestētāji vicināja plakātus ar aicinājumiem Babišam atkāpties.

Premjers noliedz, ka būtu vainīgs kādos likumpārkāpumos, un uzstāj, ka viņam izteiktās apsūdzības ir daļa no "kampaņas ar mērķi mani iznīcināt un izstumt no politikas". Viņš arī sacīja, ka 35 gadus vecais dēls slimo ar šizofrēniju, tomēr Andrejs Babišs juniors nosauca šo apgalvojumu par "meliem".

Babišs juniors, kurš tagad dzīvo Šveicē, ir paziņojis, ka tika ar spēku aizvests uz Krimu tāpēc, lai policija nevarētu viņu iztaujāt izmeklēšanā pret tēvu.

Premjers ir apsūdzēts par to, ka nepiemēroti izlietojis ES atbalsta līdzekļus gandrīz 1,7 miljonu eiro apmērā, lai 2007. un 2008.gadā uzceltu savu fiziskās labsajūtas centru "Stork Nest", kas atrodas uz dienvidiem no Prāgas.

Mediju ziņās arī Andrejs Babišs juniors un citi ģimenes locekļi ir minēti kā iesaistīti "Stork Nest" darbībā, tomēr premjera dēls savā intervijā sacīja, ka neesot neko zinājis par jebkādām nelikumīgām shēmām.

Babišs vada savas kustības ANO un sociāldemokrātu mazākuma valdību ar komunistu klusu atbalstu.

Opozīcijai vajadzētu nodrošināt 101 no 200 parlamenta deputātu balsīm, lai gāztu Babišu, bet politiskie analītiķi neuzskata par ticamu, ka tas izdotos.

Saskaņā ar šonedēļ veiktu sabiedriskās domas aptauju 56% čehu grib Babiša atkāpšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu