Vieta, kur “Harija Potera” maģija ir īsta (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Līva Spandega

Viena lieta, kas pilnīgi visiem “Harija Potera” pasaules faniem dzīvē ir sagādājusi vilšanos, ir sāpīgā atklāsme, ka rakstnieces Dž. K. Roulingas radītā maģija diemžēl eksistē tikai uz papīra lapām vai ekrāniem. Taču ir labas ziņas, jo netālu no Londonas, Līvsdenā, ir iespējams nokļūt vietā, kur šī maģija atdzīvojas realitātē, - filmu studijas “Warner Bros.” tūrē pa “Harija Potera” filmēšanas vietām. Tikko, pirms jaunās filmas “Fantastiskās būtnes: Grindelvalda noziegumi” pirmizrādes, tur paviesojās arī “Kino Kults” komanda.

Tieši Līvsdenā, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Londonas centra, tika uzņemtas visas astoņas “Harija Potera” filmas. Kad filmēšana noslēdzās, pēc neilga laika durvis vēra pastāvīga izstāde, kurā interesenti var aplūkot uz turieni daļēji pārceltos filmēšanas laukumus, izmantotos rekvizītus, tērpus, modeļus un neskaitāmi daudz citu bezgala fascinējošu priekšmetu, ko varam redzēt filmās.

Izņemot īpašas grupu tūres, “Harija Potera” studijas apmeklējums nenotiek gida pavadībā - tā ir “self-guided” jeb pašvadīta tūre, kur apmeklētāji cauri milzīgajai ekspozīcijai var virzīties savā tempā, pavadot pie objektiem tik laika, cik sirds kāro.

Kādā apmeklējuma reizē studijas darbiniece stāstīja par meiteni, kura tūrē esot pavadījusi 12 stundas, bet esot tur atgriezusies jau nākamajā dienā. Pirmajā piegājienā esot pietrūcis laika visu pienācīgi aplūkot.

Viena no pirmajām vietām, kur apmeklētāji nonāk, ir kino zāle - atbilstoši, jo stāsts šoreiz ir tieši par filmām. Tur īsā filmiņā Potera pasaules galvenais trio - Daniels Redklifs (Harijs Poters), Emma Vatsone (Hermione Grendžera) un Ruperts Grints (Rons Vīzlijs) - pastāsta, ko viņiem nozīmēja 10 studijā un Harija pasaulē pavadītie gadi. Kad filma beidzas, ekrāns paceļas gaisā un tiek atklātas… Lielās zāles durvis, liekot skudriņām pārskriet pār muguru, jo - tu esi nonācis Cūkkārpā!

Taču tas ir tikai sākums sirds trīsām, jo, durvīm atveroties, pilntiesīgi speram kāju arī pašā Lielajā zālē. Vietas ekonomijas nolūkos ir atstāti tikai divi garie galdi, bet zāles galā mūs gaida tikšanās ar spilgtākajiem Cūkkārpas pasniedzējiem - manekenu formā. Lielā Zāle ir vienīgā no visām tūres telpām, kur apmeklētāju atrašanās laiks tiek ierobežots - viesi drīkst tur pavadīt kādas 10-15 minūtes, jo uz papēžiem jau min nākamā grupiņa.

Kad Lielā zāle ir apskatīta, tūre sākas visā nopietnībā. Izstādē ikviens varēs atrast kādu detaļu no savas iemīļotākās ainas “Harija Potera” filmās - šeit var apbrīnot Ziemassvētku balles skaistos tērpus, ielūkoties Grifidora koptelpā, aplūkot Strupa mikstūru kabinetu, iemest aci Vīzliju ģimenes mājīgajā mītnē, apbrīnot Trejburvju kausu un Uguns biķeri, ieskatīties Dumidora kabinetā un redzēt vēl daudz ko citu. Jābūt gatavam tam, ka tūrē gribas (un arī drīkst) fotografēt visu.

Izstādē ļoti tiek izcelts filmas tehnisko darbinieku paveiktais - tieši viņi ir tie, kas lika noticēt, ka aiz neredzama priekškara varētu eksistēt ar maģiju pārpilna pasaule. Uz visiem jautājumiem par to, “kā viņi to dabūja gatavu”, tiks atbildēts. Pārņem patiesa sajūsma, ieraugot, ka tādas lietas kā Vīzlija kundzes pašadošais adīklis uz ekrāna nav radītas ar pikseļu palīdzību vien - ļoti daudz kas ir paveikts ar mehāniku, viltību un patiesu izdomu. Kā lai nenotic maģijai, redzot, kā Strupa kabinetā kausiņš katla saturu samaisa pats no sevis?

Katram Harija fanam kājas saļodzīsies brīdī, kad tūres maršruts aizved uz Kingskrosas stacijas platformu 9¾, kur jau gaida Cūkkārpas ekspresis.

Klātbūtnes efektu pastiprina tas, ka no lokomotīves mutuļo dūmi un tā ik pa brīdim skaļi iesvilpjas, aicinot Cūkkārpas skolēnus kāpt iekšā un doties apgūt zinības.     

Izstāde ir izkārtota divos paviljonos, un viens no tiem vairāk pievēršas filmu veidošanā izmantotajām tehnoloģijām. Īpašu iespaidu rada animatronikas paraugi - vari piedzīvot mazas mandrāgas uzbrēcienu, sabīties no agresīvās briesmoņu grāmatas, kura tā vien vēlas iekampt tev rokā (labi, ka mūs šķir stikls), un sarauties, saprotot, ka vārgā Voldemorta lelle šķietami elpo. Kā jau visas tūres laikā, uzsvars arī šeit ir nepārprotams - īstie burvji un raganas šajā stāstā ir mākslinieki un citi aizkadra dalībnieki, kas liek maģijai virmot gaisā.

Foto: Līva Spandega

Neiztrūkstoša, protams, ir arī vizīte Diagonalejā, bet tūres emocionālais noslēgums ir brīdis, kad patiešām ierodamies maģijas skolā. Izstādes pēdējais kārtīgais objekts ir milzīgs un līdz sīkākajai detaļai nostrādāts Cūkkārpas modelis. Tā ir vieta, kur Harijs Poters, kā pats atzina, vienmēr ir visvairāk juties kā mājās, un tieši šāda sajūta pārņem arī tūrē - Cūkkārpā gaidīti ir visi.

Vizītei Cūkkārpā, kas sagādā pamatīgu emocionālo pacēlumu, seko matemātiski viltīgi izskaitļots noslēdzošais posms - tūre noslēdzas tieši suvenīru veikalā. Tas ir jāšķērso visiem apmeklētājiem, un tikai pats dzelžainākais gribasspēks ļaus iziet veikalam cauri, nenopērkot neko. Nieciņu, no kā izvēlēties, ir ļoti daudz, un suvenīros gribas iztērēt visas savas vientiešu naudiņas - kaut vai notriekt to visu Bertija Bota visgaršu zirnīšos.

Starp citu, tūres laikā iespējams nogaršot arī sviestalu, taču tā gan ir viena no retajām lietām, kas var sagādāt nelielu vilšanos. Šeit tā ir vienkārši limonāde, kurai pa virsu ir uzlikta gardu putu kārtiņa. Bet šis dzēriens diez vai sasildīs tā, kā to aprakstīja Roulinga grāmatās.

Jāpiemin, ka interesentu, kas vēlas paviesoties Cūkkārpā un pārējās maģiskajās vietās, netrūkst - Harija fanu ir un būs daudz, un apmeklējums jāplāno laikus. Dž. K. Roulingas radītā pasaule ar katru gadu arvien paplašinās, un arī jaunās, ar Harija pasauli cieši saistītās “Fantastisko būtņu” franšīzes filmas tiek uzņemtas turpat Līvsdenā. Pagaidām gan tieši Tritona Skamandera faniem tūrē nebūs daudz ko apbrīnot - tā kā ar plānotajām piecām filmām vēl neesam tikuši pat pusceļā un visi rekvizīti un laukumi vēl tiek aktīvi lietoti, pagaidām tūrē no “Fantastic Beasts” var aplūkot tikai dažus tērpus.

“Fantastiskās būtnes: Grindelvalda noziegumi”
“Fantastiskās būtnes: Grindelvalda noziegumi” Foto: kadrs no filmas

Bet, visticamāk, nepaies ne pāris gadi, kad studijas tūre noteikti piedzīvos kārtīgu ar fantastiskajām būtnēm saistītu paplašinājumu. Arī tagad apmeklētāji tiek regulāri lutināti ar jauniem pārsteigumiem - pagājušogad pastāvīgajai ekspozīcijai tika pievienota Aizliegtā meža sadaļa, kur var sastapt zirgērgli Švītknābi un zirnekli Aragogu. Bieži tiek rīkotas arī tematiskas papildu izklaides - nesen Lielā zāle tika ietērpta Helovīna noskaņās ar lidojošiem izgrebtiem ķirbjiem, bet jau tūlīt novembra vidū Cūkkārpu pārņems sniega sega un Ziemassvētku rotājumi. Tas nozīmē, ka Harija pasaulē Līvsdenā gribas atgriezties vēl un vēl. Un Harijs mūs tur ar prieku sagaidīs.

Bet jaunais “Harija Potera” pasaules papildinājums “Fantastiskās būtnes: Grindelvalda noziegumi” šobrīd jau skatāms kinoteātros.

Raksta autore: Līva Spandega no kino portāla "Kino Kults".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu