Indonēzijas aviokatastrofa: upura ģimene sūdz tiesā "Boeing"

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Indonēzijas zemo cenu aviokompānijas "Lion Air" lidmašīnai iegāžoties jūrā, pagājušomēnes bojā gāja visi 189 cilvēki, kas atradās lidaparātā. Viena upura ģimene sūdz tiesā avarējušās lidmašīnas ražotāju "Boeing".

ASV aviācijas kompānija nebija informējusi pilotus un lidsabiedrības par tehnisku problēmu jaunajās "737 MAX" lidmašīnās, kas var "negaidīti izraisīt lidmašīnas pikēšanu", uzskata ģimene.

Izmeklētāji pēta iespējamās tehniskās problēmas, kas varētu būt raksturīgas jaunajām lidmašīnām. Tikmēr kompānija "Boeing" uzstāj, ka esot "pārliecināta par "737 MAX" drošību".

Lietu ierosinājusi aviokatastrofā bojāgājušā Rio Nandas Pratamas vecāki ar Floridas štatā ASV bāzēta advokātu biroja starpniecību. Pratama pēc konferences Džakartā bija ceļā uz mājām, kur viņam pēc nepilnām nedēļām bija plānotas kāzas. Viņa līgava vienatnē fotografējās kāzu fotosesijā, sakot, ka tā esot bijusi līgavaiņa pēdējā vēlēšanās.

Pratamas ģimenes iesniegtā sūdzība koncentrējas uz "737 MAX" automātisko lidojumu kontroles sistēmu, kas programmēta tā, lai neļautu pilotiem "bīstami augstu" pacelt lidmašīnas priekšgalu. Taču "konkrētos apstākļos sistēma var negaidīti nospiest priekšgalu uz leju tik stipri, ka pilots nespēj to pietiekami ātri atkal pacelt, lai izvairītos no avārijas", tiesas dokumentos norāda bojāgājušā ģimene.

"Šis automātiskais uzstādījums var ieslēgties pat tad, ja piloti lidmašīnu vada manuāli un negaida lidojuma kontroles datoru ieslēgšanos," norādīts sūdzībā. "Ļoti pārsteidzošs ir no drošības ekspertiem un pilotu arodbiedrību vadītājiem dzirdētais, ka "Boeing" nebrīdināja savus klientus un pilotus par šīm nozīmīgajām izmaiņām jaunās "737 MAX" lidmašīnas kontroles sistēmās."

Jau ziņots, ka 29.oktobrī zemo cenu aviokompānijas "Lion Air" lidmašīna "Boeing 737 MAX 8", kas ar 181 pasažieri un astoņiem apkalpes locekļiem bija ceļā no galvaspilsētas Džakartas Sukarno-Hatas lidostas uz Pangkalpinangu Bangkas salā, 13 minūtes pēc pacelšanās iekrita Javas jūrā Rietumjavas provinces piekrastē.

Ir atrasta viena no lidmašīnas "melnajām kastēm", kurā ierakstīti lidojuma dati, taču joprojām tiek meklēta otra "melnā kaste" ar pilotu sarunu ierakstiem.

Avarējusī lidmašīna bija jauna, "Lion Air" to saņēma augustā.

"Boeing 737 MAX 8" ir vien no jaunākajām "Boeing" lidmašīnām, aviokompānijas šos lainerus ekspluatē kopš pagājušā gada maija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu