Stājies spēkā spriedums par €1,35 miljonu piedzīšanu no Rīgas Brīvostas pārvaldes (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

13. novembrī spēkā stājies Rīgas apgabaltiesas spriedums, ar kuru no Rīgas Brīvostas pārvaldes par labu AS "PKL Flote" piedzīti 1,35 miljoni eiro, liecina publiski pieejamais anonimizētais spriedums.

"PKL Flote" izplatītajā paziņojumā presei norādīts, ka 2009. gada augustā "PKL Flote" cēla prasību par zaudējumu atlīdzināšanu sakarā ar Konkurences likuma pārkāpumu, kas tai tika nodarīti 2008. gadā, Rīgas brīvostas pārvaldei sākot sniegt velkoņu pakalpojumus Rīgas ostā, šādā veidā pārkāpjot gan Valsts pārvaldes iekārtas likumu, gan Konkurences likumu.

Savukārt 2017. gada 16. maijā Rīgas apgabaltiesa pasludināja spriedumu par labu "PKL Flote", piedzenot no Rīgas brīvostas pārvaldes 1 350 000 eiro zaudējumus un negūto peļņu. Spriedumā norādīts, ka Rīgas brīvostas pārvalde ir pārkāpusi Konkurences likumu, kā rezultātā "PKL Flote" cieta ievērojamus zaudējumus. Tiesa atzina, ka "PKL Flote" ir tiesīga saņemt ne tikai negūto peļņu, kuru pārkāpuma laikā sev ieguva Rīgas brīvostas pārvalde, bet arī zaudējumus, kas saistīti ar velkoņu dīkstāvi.

Tāpat Rīgas apgabaltiesa atzina, ka Rīgas brīvostas pārvalde, sākot sniegt velkoņu pakalpojumus Rīgas ostā, ir pārkāpusi Valsts pārvaldes iekārtas likumu, kas liedz valsts pārvaldes iestādēm iesaistīties komercdarbības veikšanā.

Rīgas brīvostas pārvalde iesniedza kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, taču ar Augstākās tiesas Civillietu departamenta 2018. gada 13. novembra rīcības sēdes lēmumu nolemts neskatīt lietu kasācijas kārtībā un Rīgas apgabaltiesas spriedums atzīts par pareizu. Rīgas brīvostai šobrīd spriedums ir jāizpilda un desmit dienu laikā jāveic maksājums "PKL Flote" 1,35 miljonu eiro apmērā.

Konkrētajā lietā Konkurences likuma pārkāpuma fakts tika balstīts uz Konkurences padomes 2009. gada lēmumu, ar kuru Rīgas brīvostas pārvaldes rīcībā tika atzīts Konkurences likuma pārkāpums. Pēc Konkurences padomes 2009. gada lēmuma pieņemšanas Rīgas brīvostas pārvalde vilcinājās ar tā izpildi un apzināti turpināja pārkāpt Konkurences likumu, par ko Konkurences padome 2010. gadā pieņēma jaunu lēmumu. Kopumā Rīgas brīvostas pārvalde pret akciju sabiedrību "PKL Flote" Konkurences likumu ir pārkāpusi četras reizes, visas četras reizes Rīgas brīvostai samaksājot naudas sodu Konkurences padomei kopā eiro 850 022 apmērā, skaidrots paziņojumā presei.

Uzņēmuma paziņojumā presei arī norādīts, ka tiek gatavotas arī citas zaudējumu atlīdzības prasības pret Rīgas brīvostas pārvaldi, kā arī citiem uzņēmumiem, kas izmanto Rīgas brīvostas pārvaldes velkoņus, par periodiem, kuros Konkurences padome ir atzinusi Rīgas brīvostas pārvaldes pārkāpumus vai tika ierobežota privātā velkoņu operatora komercdarbība Rīgas ostā.

"PKL Flote" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 6,366 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 9,5% salīdzinājumā ar 2016.gadu, savukārt koncerna peļņa palielinājās par 50% - līdz 2,211 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Vienlaikus koncerna māteskompānijas "PKL Flote" apgrozījums 2017. gadā bija 5,42 miljoni eiro, kas ir par 2,9% mazāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 6,1% un bija 1,706 miljoni eiro.

2016. gadā koncerna apgrozījums bija 5,811 miljoni eiro, bet peļņa - 1,474 miljoni eiro.

Kompānija "PKL Flote" reģistrēta 2003. gadā, un tās pamatkapitāls ir 2 527 020 eiro.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu