Noskaidroti Rīgas Fotogrāfijas biennāles un ISSP balvas uzvarētāji

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Annija Muižule

Rīgas Fotogrāfijas biennāles un ISSP Galerijas konkursa "Meklējam jauno fotogrāfijā!" balvu ieguvusi Annija Muižule (Latvija) ar sēriju “Priecīgi uzņēmēji mētājas ar dokumentiem un izklaidējas birojā”. Speciālbalvu – iespēju izdot savu grāmatu izdevniecība NoRoutine Books piešķīra Reinim Lismanim ar projektu “Mēģinājumi un kļūdas”. Balvas uzvarētājas Annijas Muižules darbi būs redzami personālizstādē ISSP Galerijā Rīgas Fotogrāfijas biennāles Starpgada 2019 programmas ietvaros. Izstādes atklāšana notiks 2019. gada 4. aprīlī.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles balva jaunajiem Baltijas valstu māksliniekiem tiek pasniegta jau trešo reizi. Balvas mērķis ir atklāt un novērtēt jaunus māksliniekus, kuri savos darbos demonstrē attēla spēku, piedāvā oriģinālu, laikmetam atbilstošu skatījumu un konceptuālu dziļumu. 

Rīgas Fotogrāfijas biennāle saņēma piecdesmit trīs projektu pieteikumus no visām trim Baltijas valstīm. Pirmajā kārtā tika atlasīti 15 mākslinieku pieteikumi. Balvas žūrija nominēja 10 finālistus, kuriem tiek piešķirta iespēja bez maksas piedalīties Rīgas Fotogrāfijas biennāles Starpgada 2019 programmas portfolio skatē: no Igaunijas - Āps Tepers (Aap Tepper), Mari Lēna Kīpli (Mari-Leen Kiipli), Hedi Jānso (Hedi Jaansoo); no Lietuvas - Vītauts Kumza (Vytautas Kumza), Kotrīna Ula Kiļulīte (Kotryna Ula Kiliulyte); no Latvijas - Reinis Lismanis, Annija Muižule, Georgs Avetisjans, Paula Jansone, Annemarija Gulbe.

Balvu piešķīra starptautiska žūrija - attēlu redaktors un foto galerijas “Pavlov`s Dog” īpašnieks Mihaels Bedovičs (Michael Biedowicz, DE), ISSP Galerijas programmas vadītāja Iveta Gabaliņa (LV), kurators un rakstnieks Jonatans Habibs Engkvists (Jonatan Habib Engqvist, SE), Igaunijas Laikmetīgā mākslas centra kurators Stens Ojave (Sten Ojavee, EE), mākslinieks un kurators Pols Peipers (Paul Paper, LT), kultūras portāla “Arterritory” galvenā redaktore un kultūras projektu aģentūras INDIE direktore Daiga Rudzāte (LV), mākslinieks un mākslas kritiķis Mičs Spīds (Mitch Speed, CA/DE), “Unseen” izstāžu projektu vadītāja Amēlija Šīle (Amelie Schuele, DE) un māksliniece un RFB 2018 balvas ieguvēja Diāna Tamane (LV).

Žūrijas komentārs par balvas uzvarētājas Annijas Muižules foto sēriju “Priecīgi uzņēmēji mētājas ar dokumentiem un izklaidējas birojā”.

Annija Muižule. No sērijas “Priecīgi uzņēmēji mētājas ar dokumentiem un izklaidējas birojā”, 2016 - 2018
Annija Muižule. No sērijas “Priecīgi uzņēmēji mētājas ar dokumentiem un izklaidējas birojā”, 2016 - 2018 Foto: Annija Muižule

“Annija Muižule piedāvā humoristisku un kritisku laikmetīgās fotogrāfijas analīzi, pētot attēlu komodifikāciju un mijiedarbību starp fotogrāfiju un vārdiem. Viņa pielieto konceptuāli skaidru un apbrīnojami vienkāršu pieeju, pievēršot uzmanību emociju attēlojumam fotogrāfiju kolekcijās (stock images) un vārdu izvēlei attēlu .jpeg failu nosaukumos. Tādējādi viņas darbā mijiedarbība starp fotogrāfiju kolekciju piedāvājumu un mūsu ekspektācijām kļūst par savdabīgu laikmetīgās fotogrāfijas izpētes metodi un ilustrē veidus, kā šie attēli ne tikai raksturo, bet arī veido mūsu pasaules izpratni,” minēts preses paziņojumā.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles balvas 2016. gada ieguvēji - Vika Eksta (LV), Andrejs Strokins (LV) un Alisa Nirgi (Alissa Nirgi, EE). 2018. - Diāna Tamane (LV), Tāvi Suisalu (RR) un Kristīne Madjare (LV). NoRoutine Books (LT) balvu saņēma Ieva Balode (2016, LV) un Madara Gritāne (2018, LV).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu